PRIČE O HEROJSTVU MALIH LJUDI: “Kruševac u Velikom ratu”

U Kruševcu je nedavno, na Dan primirja,  promovisana monografija  “Kruševac u velikom ratu”, autora Slobodana Nikolića i Miloša Stojadinovića.

Na više od 270 strana, uz veliki broj fotografija i dokumenata, predstavljen je život u Kruševcu i okolini tokom okupacije u Prvom svetskom ratu.

Miloš Stojadinović na promociji monografije “Kruševac u Velikom ratu”

Dugo se bavim istraživanjem lokalne istorije a u starim novinama sam pronašao dosta zanimljivih tekstova iz vremena Velikog rata. Tako sam došao do teksta o “kruševačkom Momčilu Gavriću”,  14-godišnjem Milenku Ristiću uz sela Sebečevac. Pored toga prikupio sam dosta fotografija iz Prvog svetskog rata tako da smo Slobodan Nikolić i ja odlučili da publikujemo monografiju”, objašnjava Miloš Stojadinović, ko-autor ove značajne monografije.

Nikolić i Stojadinović su skoro sedam godina radili na prikupljanju i sistematizaciji građe. U monografiji je hronološki prikazan život u Kruševcu pod Austro-Ugarskom okupacijom, od kraja 1915. godine pa do oslobođenja. Pored tekstova autora korišćeni su u tekstovi Slavoljuba Bojića, Ivana Pudla i drugih istoričara i književnika koji su pisali o tom periodu kao i fotografije iz kolekcija dr Milutina Tasića i Ljube Dimitrijevića. Značajan izvor bili su i tekstovi iz dnevne štampe, “Politike”, “Vremena”, “Pravde”…

Fotografija snimljena prilikom oslobođenja Kruševca 1918. godine.

Stručnjaci su, uglavnom, zatečeni ali i oduševljeni da je neko odlučio da uradi jednu ovakvu publikaciju. Ovo je prvi put da je prikazan život u jednom gradu u Srbiji pod okupacijom. Većina se bavila prelaskom preko Albanije, boravkom u Grčkoj i Africi, vojnim operacijama, diplomatijom a niko nije pisao o onima koji su ostali i tome šta su preživeli”, dodaje Miloš Stojadinović.

Monografija “Kruševac u Velikom ratu” štampana je u samo 100 primeraka, uz finansijsku podršku Grada Kruševca. Slobodan i Miloš nastavljaju sa prikupljanjem građe kako bi u dogledno vreme publikovali dopunjeno izdanje.

U poslednjih nedelju dana pronašli smo još desetak fotografija iz Prvog svetskog rata. Verujemo da ćemo doći do novih podataka, dokumenata, fotografija. Ljudi nam se sada sami javljaju”, dodaje Miloš Stojadinović.

Slobodan Nikolić, ko-autor monografije “Kruševac u Velikom ratu”

Mladi elektroinženjer se , inače, prikupljanjem istorijske građe i pisanjem knjiga bavi amaterski. Autor je monografije o svom rodnom selu Pasjak a trenutno radi na još jednoj zanimljivoj monografiji.

Bavim se istraživanjem biografije kruševačke glumice Živke Srdanović. Ona je od 1914. pa do Drugog svetskog rata bila prvakinja Skopskog pozorišta. Živela je 90 godina a za nju u Kruševcu ne zna gotovo niko“, otkriva nam interesantne detalje Miloša Stojadinović.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content