PROFESORKA SRBIJANKA TURAJLIĆ: “Sistem je uništavan i ranije, ali ga je Vučić preorao buldožerom”

Profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić upozorila je da je u Srbiji potrebno 20 godina da se podigne narod i da “ako ponovo uprskamo, čekaćemo novih 20 godina”.

Ovo je užasno važan momenat. Politički život ipak vode političari, ne vidi se ta ozbiljnost, svodi se na to da dođemo na vlast, pa da vidimo šta ćemo. To nas je upropastilo 2000. godine.

U Savezu za Srbiju ne mogu da se dogovore ni oko jedne konkretne stvari, jer će to povrediti jednu, drugu, treću stranu.(…)

Nije zahtev da Vučić ode, ko je taj koji dolazi? Unapred želim da znam ko dolazi. Nemojte mi reći da dolazi Boško Obradović, razmisliću onda da li da podržim proteste. (…)

Naš problem je da smislimo kako da uredimo ovu zemlju koju rasturamo od 1991. godine , a koju je Vučić dotukao. Arheolozi sada da dođu, ne bi mogli da nađu ni krhotine sistema. On je potpuno preorao sve. Ovi su rušili, rušili, a on je došao i preorao buldožerom sve – nema tragova. I naše je pitanje kako iz toga da napravimo pristojno društvo. Ne sutra ujutro, ali za pet, šest godina da krenemo u pravljenje tog društva. I to mogu da rade samo nove generacije, kojima moramo da vratimo i malo pristojnog rečnika, i sistem vrednosti, i odnosa šta je uvredljivo, a šta je duhovito. Skliznuli smo i sa osećanjem empatije, poštovanja, stida, pristojnosti.

Izvor: N1, 3. 3. 2019. godine

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content