Promocija dokumentarnog filma “Damavand – gospodar persijskog srca”

U Kruševačkom pozorištu večeras u 20 sati biće održana promocija dokumentarnog filma “Damavand – gospodar persijskog srca” autora Dragoslava Gogića.

Film je snimljen prilikom uspona na Damavand, najviši vulkan Azije koji se nalazi u Iranu.

Dragoslav Gogić sa kolegama na vrhu Damavand, na visini od 5671 metra
Dragoslav Gogić sa kolegama na vrhu Damavand,
na visini od 5671 metra

Ovaj film je od avgusta do oktobra ove godine dobio tri velike nagrade:  Gran pri za najbolji fim petog Medjunarodnog outdor festivala “3fok” u Bosni i Hercegovini, drugu nagradu na Osmom festivalu dokumentarnog filma podunavskih zemalja PROFEST u Vojvodini i specijalnu povelju za najbolji putopisni projekat na 22 međunarodnom festivalu reportaže INTERFER u Beogradu.

Autor filma je Dragoslav Gogić, novinar Radio televizije Srbije, dopisnik iz Kruševca i Rasinskog okruga.

Gogić je rođen 1964. godine. Po struci je pravnik, a novinarstvom i rediteljskim poslom bavi se 25 godina. Autor je oko 50 dokumentarnih filmova sa različitom tematikom, a uža specijalnost su mu planine jer je i sam pasionirani alpinista i planinarski vodič.

Dobio je 16 nagrada na domaćim i stranim festivalima dokumentarnog filma kao i nekoliko prestižnih nagrada za autorsko delo : „Zlatna medalja Nikola Tesla“, „Mileševski beli andjeo“, Vidovdanska plaketa grada Kruševca, Svetosavska povelja, povelja „Kapetan Miša Anastijević“,zlatna plaketa planinarskog saveza Srbije…

Najnagrađeniji  filmovi su mu „Tirkizna boginja Tibeta“, „Sa pogledom na Everest“, „Na palubi Nojeve barke“, „Šapat Kilimandžara“, „Biser Magreba“, „Na putu za Veliki Kanjon“, „Srce Tirola“…Sve svoje projekte sam snima, a potpisuje se i kao pisac scenarija.

Kamerom je obišao 52 zemlje sveta i najviše planinske masive, od Stenovitih planina u Americi do Himalaja u Nepalu i na Tibetu.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Maki says

    Zanimljivo

Comments are closed.

Skip to content