Prvo srednjevekovno venčanje u Lazarevom gradu

Više stotina ljudi prisustvovalo je u nedelju, u Lazarevom gradu, prvom venčanju prema srednjevekovnim običajima.

Kruševljani Bogdan Mihajlović (29) i Ivana Popović (31) zavetovali su se na večnu ljubav u Crkvi Lazarica, obučeni u odore iz vremena kneza Lazara Hrebeljanovića.

– Bili smo deo ove priče koja se prvi put odigrala i jako nam je drago zbog toga, sve je proteklo sjajno –  rekla nam je Ivana Popović, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja.

Ivanin suprug Bogdan otkriva nam da su se upoznali u gradu i da planiraju da ostanu u Kruševcu.

– Građansko venčanje će biti 17. jula, a posle toga idemo na putovanje, na Krit. – otkrio nam je Bogdan, koji privodi kraju studije Pravnog fakulteta, a inače je i trener u Ragbi klubu “Kruševac”.

Bogdan i Ivana za srednjevekovnom svadbenom trpezom
Bogdan i Ivana za srednjevekovnom svadbenom trpezom

Starešina crkve Lazarice, Željko Marković, koji je obavio sveti čin venčanja, otkriva da su se mladenci pripremali oko mesec dana.

Oko 80 venčanja obavi se u najpoznatijoj kruševačkoj crkvi iz 14. veka u toku godine, ali venčanje u nedelju bilo je po mnogo čemu posebno.

– Samo venčanje se nije razlikovalo od onog koje imamo danas, osim što su mladenci, kumovi i svatovi bili obučeni u srednjevekovnu odeću – objasnio je Željko Marković. – Čin, zaručenje, prstenovanje, čitanje jevanđelja, trajao je oko pola sata. Sklapanje braka je mučeništvo u smislu podviga. Jer, brak je hrabrost i smelost, budući da se mladenci odvažuju da prevaziđu svoje ja i postanu mi.

Streličari su nakon crkvenog čina gađali jabuku, horska pesma odzvanjala je duž celog parka, a etno – umetnica Danica Krstić pevala je kod Donžon kule. Služila se i “kneževa večera”.

– Glavna jela su jagnjeći but i pečeni zec. Istraživali smo kuhinju iz XIV veka i tako došli do menija na kome je kiselo mleko, domaći sir, piletina, pita od zelja bez jaja, seljačka pogača od pšeničnog brašna, kruške, smokve, med, orasi. Ukupno devet jela. – otkriva Nenad Mihajlović, vlasnik restorana “Konak” koji je i ranije pripremao slične gozbe.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content