Razmena iskustava o urbanoj mobilnosti

0

Kruševac je danas domaćin pete skupštine mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Evropa.

Ova mreža okuplja oko 140 članica, gradova i kompanija, iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije koje se zalažu za razvoj urbane održive mobilnosti.

Dogovorena je politička izjava za 2018. godinu koja podstiče saradnju i širenje mreže koja je sada jedna od najvećih u Evropi. Predviđen je celi niz radionica, programa, primera dobre prakse u 2018. godini. Razgovarali smo o zajedničkoj inicijativi za uspostavu biciklističkih staza pored reke Save. Slovenija je tu otišla najdalje dok Hrvatska malo kasni. Razgovarali smo i o primerima evropskih projekata gde se u okviru pogranične saradnje mogu uključiti zemlje koje nisu članice EU“, objasnio je Marko Filipović, zamenik gradonačelnika Rijeke.

Na skupu su predstavnici LJubljane i Malmea predstavili svoja iskustva iz razvoja urbane mobilnosti.

Mi smo osnivači mreže i ponosni smo da se u ovim razmerama razvila, i georgrafski i suštinski. Mreža služi da se prenose iskustva. U Ljubljani smo,  uprkos svim otporima, uspeli da srpovedemo svoje ideje. To je težak zadatak i dugotrajan proces. Mi smo ga započeli odlučno, poslovno, sistematski i sada to prenosimo drugima. Neophodne su promene u glavi, razmišljanju i vladanju u gradu. To je prava revolucija. Održiva mobilnost je put prema održivom gradu. Saobraćaj je najveći zagađivač i najveća prepreka“, kaže Janez Koželj, glavni arhitekta Grada Ljubljane.

Koželj je najponosniji na činjenicu da je Ljubljana izabrana za Evropsku zelenu prestonicu kao jedini grad u Centralnoj Evropi, u žestokoj konkurenciji gradova iz Severne i Zapadne Evrope.

Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnika Kruševca za oblasti ekologije, održivog razvoja i enegretike, podseća da je Kruševac lider u Srbiji kada je reč o urbanoj mobilnosti.

Naš cilj kao grada i lidera u ovoj oblasti u Srbiji je da promovišemo urbanu mobilnost kao novi vid razvoja gradova. Ovakvi skupovi su takođe i prilika da uspostavimo kontakte i dođemo do ideja za projekte za koje Kruševac može da aplicira kao član CIVINET mreže“, pojasnila je Olivera Drenovac.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

one + seventeen =

Skip to content