Razmena iskustava o urbanoj mobilnosti

Kruševac je danas domaćin pete skupštine mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Evropa.

Ova mreža okuplja oko 140 članica, gradova i kompanija, iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije koje se zalažu za razvoj urbane održive mobilnosti.

Dogovorena je politička izjava za 2018. godinu koja podstiče saradnju i širenje mreže koja je sada jedna od najvećih u Evropi. Predviđen je celi niz radionica, programa, primera dobre prakse u 2018. godini. Razgovarali smo o zajedničkoj inicijativi za uspostavu biciklističkih staza pored reke Save. Slovenija je tu otišla najdalje dok Hrvatska malo kasni. Razgovarali smo i o primerima evropskih projekata gde se u okviru pogranične saradnje mogu uključiti zemlje koje nisu članice EU“, objasnio je Marko Filipović, zamenik gradonačelnika Rijeke.

Na skupu su predstavnici LJubljane i Malmea predstavili svoja iskustva iz razvoja urbane mobilnosti.

Mi smo osnivači mreže i ponosni smo da se u ovim razmerama razvila, i georgrafski i suštinski. Mreža služi da se prenose iskustva. U Ljubljani smo,  uprkos svim otporima, uspeli da srpovedemo svoje ideje. To je težak zadatak i dugotrajan proces. Mi smo ga započeli odlučno, poslovno, sistematski i sada to prenosimo drugima. Neophodne su promene u glavi, razmišljanju i vladanju u gradu. To je prava revolucija. Održiva mobilnost je put prema održivom gradu. Saobraćaj je najveći zagađivač i najveća prepreka“, kaže Janez Koželj, glavni arhitekta Grada Ljubljane.

Koželj je najponosniji na činjenicu da je Ljubljana izabrana za Evropsku zelenu prestonicu kao jedini grad u Centralnoj Evropi, u žestokoj konkurenciji gradova iz Severne i Zapadne Evrope.

Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnika Kruševca za oblasti ekologije, održivog razvoja i enegretike, podseća da je Kruševac lider u Srbiji kada je reč o urbanoj mobilnosti.

Naš cilj kao grada i lidera u ovoj oblasti u Srbiji je da promovišemo urbanu mobilnost kao novi vid razvoja gradova. Ovakvi skupovi su takođe i prilika da uspostavimo kontakte i dođemo do ideja za projekte za koje Kruševac može da aplicira kao član CIVINET mreže“, pojasnila je Olivera Drenovac.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content