Ručak biraju uz pomoć android aplikacije

0

Dom učenika srednjih škola „Pane Đukić Limar“ prva je ustanova tog tipa u Srbiji u kojoj učenici svoje obroke mogu da naručuju uz pomoć android aplikacije ENZA.

Aplikacija je aktivirana u petak i posle par sati, bez obaveštenja, već je skinulo dvadesetak učenika a sada je ima skoro polovina od 120 đaka koliko stanuje u domu. Mogu je preuzeti sa internet prodavnice i zove se ENZA. Ona im omogućuva da sa svog tableta ili smartfona naručuju ponuđene obroke šest dana unapred. Ovo je jedinstvena aplikacija i mi smo prvi dom u Srbiji koji je uveo. – objašnjava Milenko Matković, direktor doma.

Android aplikacija ENZA
Android aplikacija ENZA

Dom je u izradu android aplikacije investirao 150.000 dinara ali će se taj novac brzo vratiti kroz uštedu u hrani.

Svi učenici su registrovani u sistemu koji se zatvara u ponoć. Šef kuhinje ujutro može da u gram precizno vidi koliko namirnica mu je potrebno za taj dan. Nema odokativnih procena kao ni gužvi u menzi jer učenik, ukoliko je naručio, recimo, pasulj sa slalninom, zna da ga to jelo čeka bez obzira kada dođe na obrok. – dodaje Matković.

Dom učenika, u kojem se, pored 120 srednjoškolaca, hrani i 40 studenata, je pre tri godine uveo sistem elektronskih kartica a učenici su dobili mogućnost da na monitoru u kuhinji naručuju svoje obroke nekoliko dana unapred. Na taj način postignuta je ušteda od milion dinara na godišnjem nivou.

Bratislav Milijić iz Aleksinca, učenik trećeg razreda Medicinske škole, je među prvima na svoj smartfon instalirao aplikaciju ENZA.

Biće nam još lakše da planiramo i naručujemo obroke. Za mene je to bitno jer često imam praksu i nastavu tokom dana i ostaje mi malo vremena za obrok. Jelovnik mogu da određujem i kada sam kod kuće, za vikend. – ističe Bratislav dodajući da mu je omiljeno jelo pileći batak.

Luka Radivojević u menzi Doma učenika FOTO: S. Milenković
Luka Radivojević u menzi Doma učenika FOTO: S. Milenković

Njegovo mišljenje deli i Luka Radivojević iz Blaca, takođe učenik Medicinske škole.

Kada me mrzi da ustanem iz kreveta mogu da naručim jelo preko mobilnog telefona. Svima u domu se svidela aplikacija i odmah su počeli da je instaliraju. Nije se lako odlučiti jer je hrana odlična, ima puno belog mesa, ribe, povrća a sa ovim sistemom možemo da menjamo svoj jelovnik. – priča Luka.

Milenko Matković kaže da je ideju za aplikaciju dobio pre nekoliko godina kada je na internetu video da studenti u Americi mogu sami da kreiraju svoje jelovnike u kampusima.

Svako ko je registrovan u sistemu može da naruči obrok. Na taj način se otvaramo i prema trećim licima. Simbolično smo u naš sistem registrovali i ministra prosvete Srđana Verbića i ukoliko dođe u dom moći će da naruči jela koja mu se sviđaju i da ruča. – napominje Milenko Matković dodajući da su se za ENZA aplikaciju interesovanje već pokazali iz drugih srednjoškolskih i studentskih domova.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content