SAVET IZ VODOVODA: Zimska zaštita vodomera

Iz JKP “Vodovod” obaveštavaju građane kako na najbolji način da zaštite vodomere u zimskom periodu.

Tokom zimskog perioda dolazi do pada temperature, koja se može odužiti i do nekoliko nedelja, zato se preporučuje adekvatna zaštita vodomera.

Do smrzavanja vodomera dolazi zbog tehnički neispravnih priključaka, skloništa (šahta) i nebrige korisnika, što se pokazalo u praksi u prethodnim godinama kao jedan od značajnijih problema tokom zimskog perioda.

Obaveza JKP „Vodovod-Kruševac“ je održavanje priključne vodovodne cevi do vodomera (sa ulične strane), a obaveza potrošača je da brine o delu kućnog priključka iza vodomera i da održava vodomerni šaht čistim i dostupnim za očitavanje.

Ako je vodomer postavljen na mestima izloženim negativnim temperaturama, kao što su garaže, podrumi i dvorišta u slučaju ekstremno niskih temperatura vodomer treba zaštititi nekim termoizolacionim materijalom.

Građani koji imaju kuće (vikendice) u kojima ne borave tokom zimskih meseci ili u kućama u kojima niko ne stanuje, te ako potrošači odlaze na duži put, kao i u kućama u kojima nema intenzivne potrošnje vode tokom zime, trebalo bi da provere svoje unutrašnje instalacije i vodomere, da zatvore propusni ventil ispred vodomera prema objektu i ispuste vodu iz kućne instalacije kako bi se sprečilo zamrzavanje vode i time izbegli trošak zamene vodomera ili mržnjenja instalacija.

Vodovodne cevi koje nisu ispod dubine mržnjenja (70 cm), a vode do garaža i dvorišnih objekata, isprazniti. Takođe, potrebno je ispustiti vodu iz česme u dvorištu.

Pre obezbeđenja vodomera od mraza preporučuje se potrošačima da provere sve unutrašnje vodovodne instalacije, stanje na vodomeru, kao i moguće kvarove u vodomernoj šahti. Sve uočene promene oko vodomera potrebno je prijaviti dežurnoj službi JKP „Vodovod-Kruševac“ na telefon: 037 415-334 kontakt

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content