SAVET ZA ŠTAMPU: Novine i po 50 puta dnevno prekrše Kodeks

Redovni monitoring Saveta za štampu pokazuje drastičan porast broja slučajeva u kojima dnevni listovi krše odredbe Kodeksa novinara Srbije.

Tokom septembra 2021. zabeležena su 993 teksta u kojima je prekršena bar jedna odredba Kodeksa, što je znatno više u odnosu na septembar prošle godine (kada ih je bilo 661), septembar 2019. i 2018 (773 i 772), kao i u odnosu na isti mesec 2017. godine, kada su zabeležena 583 prekršaja.

Veći broj prekršaja Kodeksa novinara u odnosu na prosečan utvrđen je i u julu i avgustu 2021. godine, a isti trend je nastavljen i tokom oktobra, kada je nekoliko puta zabeleženo više od 50 prekršaja dnevno.

Najveći broj ogrešenja o profesionalne standarde odnosi se na odredbe iz poglavlja Odgovornost novinara i Istinitost izveštavanja, a „rekorder“ po broju prekršaja za sada je list Alo.

Pozivamo kolege da – imajući u vidu značaj i uticaj medija  na svakog građana pojedinačno, ali i na društvo u celini – povedu računa o načinu izveštavanja. Posebno apelujemo na uzdržavanje od objavljivanja uznemirujućih sadržaja, kršenja prava na pretpostavku nevinosti, otvorenog političkog svrstavanja i targetiranja pojedinaca i grupa. 

Savet za štampu će konačne rezultate šestomesečnog monitoringa deset dnevnih novina objaviti u januaru 2022. godine.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content