SAVET ZA ŠTAMPU: Povećan broj prekršaja Kodeksa novinara Srbije

Deset dnevnih novina objavilo je za šest meseci prošle godine ukupno 5715 tekstova u kojima je prekršena bar jedna tačka Kodeksa novinara Srbije, pokazuju rezultati najnovijeg monitoringa Saveta za štampu.

Nakon pada broja prekršaja u 2020. godini, prošle godine je ponovo zabeležen znatan porast, a i ovoga puta su najčešče kršene odredbe koje se odnose na poglavlje Odgovornost novinara i to, pre svega, na kršenje prava na pretpostavku nevinosti i obavezu poštovanja kulture i etike javne reči, kao i poglavlje Poštovanje privatnosti.

U odnosu na prethodni monitoring, zabeležen je značajan rast broja prekršaja u poglavlju Istinitost izveštavanja, uglavnom kad je reč o izveštavanju o političkim temama, zbog objavljivanja neistinitih informacije, nagađanja i pretpostavki, koje se predstavljaju kao činjenice, kao i zbog toga što često nema više izvora informacija.

Savet za štampu je od početka jula do kraja decembra 2021. pratio, kao i prethodnih šest godina, dnevne novine: Alo, Blic, Danas, Večernje novosti, Informer, Kurir, Politika i Srpski telegraf, a prvi put i novine Objektiv i Nova.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content