Sporan izbor direktora Srednje škole “Sveti Trifun” u Aleksandrovcu

0

Od juna prošle godine vlada prava zbrka oko izbora direktora srednje škole “Sveti Trifun”, jer dugogodišnjeg direktora Branka Rajčića podržava većina zaposlenih, dok su lokalna vlast i školski odbor protiv njega i tvrde da je privatizovao školu.

Rajčić je bio direktor škole od 2007. godine do juna prošle godine kada mu je istekao mandat. Od 98 članova Nastavničkog veća podržalo ga je 66, ali je školski odbor prednost dao protivkandidatu Veliboru Simčeviću. Ministarstvo prosvete je, međutim, odbilo predlog školskog odbora, pa je za vd direktora postavljena Dragana Bogojević.

Branko Rajčić, bivši direktor Srednje škole "Sveti Trifun" FOTO: S.Milenković
Branko Rajčić, bivši direktor Srednje škole “Sveti Trifun” FOTO: S.Milenković

Odbornici “Pokreta za Župu” predsednika opštine Juge Stajkovca su išli po selima i vodili kampanju protiv mene. U decembru je raspisan novi konkurs, bila su tri kandidata, a ja sam dobio podršku 52 radnika od 105 koliko je glasalo. Međutim, školski odbor je ponovo bio protiv mene. – priča Rajčić.

On kaže da mu Školski odbor uskraćuje podršku, jer se zamerio predsedniku Stajkovcu. Problemi su počeli pre nekoliko godina kada je inspekcija utvrdila da je Stajkovac u sukobu interesa, jer je u isto vreme bio predsednik opštine i član školskog odbora.

U vreme mog mandata škola je dobila 100 miliona dinara od ministarstva i raznih donacija, uradila Dom učenika, dobila modernu opremu i laboratoriju za analiziranje vina koju ima još samo Tehnološki fakultet u Novom Sadu. Stajkovac na to nije imao nikakav uticaj, nije mogao da se hvali, i zato je protiv mene. Pričao je po Aleksandrovcu da je zbog rešenja inspekcije ostao bez 40.000 dinara nadoknade kao član upravnog odbora sajma. – tvrdi Rajčić, dodajući da nije član nijedne stranke.

Jugoslav Stajkovac kaže da je Rajčića podržavao na početku mandata.

Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine Aleksandrovac FOTO: S.Milenković
Jugoslav Stajkovac, predsednik Opštine Aleksandrovac FOTO: S.Milenković

Krenuo je lepo da radi, ali je onda privatizovao školu. Nismo ga podržali zbog loših rezultata, jer nije prikazivao finansijsko poslovanje ekonomije. Nakon njegove smene prvi put su iskazani pozitivni rezultati. Sumnjivo je i kako je prodavao voće i rakiju. Podržavaju ga pomoćno osoblje i čistačice koje je zaposlio. Radnici koja živi u centru Aleksandrovca, kod Doma kulture, plaćao je putne troškove kao da stanuje u planinskom selu Jelakci. Imao je mnogo propusta. – tvrdi predsednik opštine Aleksandrovac.

U lokalnoj vlasti tvrde da bivši direktor ima jake veze u ministarstvu „jer je pomoćnicima ministra poklanjao vino“ i time objašnjavaju prethodno rešenje Ministarstva prosvete, uz napomenu da je Rajčić član SNS.

Dejan Mihajlović, profesor prehrambene grupe predmeta, tvrdi da su zbog izbora direktora odnosi u školi poslednjih meseci naglo pogoršali.

Došlo je do razdora, stvaranja grupica, raslojavanja. Ljudi se dele na one koji su za i protiv. Glasanje je pokazalo koga kolektiv želi. Mi se ne bavimo politikom. Samo želimo da se bavimo svojim poslom. – ističe Mihajlović.

Dragoljub Ivljanin, predsednik Školskog odbora, rekao nam je da su predstavnici lokalne samouprave bili protiv Rajčića jer je “imao nepravilnosti u radu”.

Na sednici Školskog odbora Dragana Bogojević je dobila sedam glasova, a Rajčić samo jedan. Za njega je glasao samo jedan predstavnik zaposlenih. Očekujemo da rešenje iz ministarstva stigne do 3. februara. – kazao nam je Ivljanin.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content