SREĆKO MIHAJLOVIĆ: “I u leto 2000. pojavila se sumnja da “Milošević nikada neće otići sa vlasti”

Sociolog Srećko Mihailović, istraživač u “Demostatu”, kaže da “o prirodi stanja u kojem se ovo društvo nalazi svedoči istraživački nalaz po kojem u pobedu opozicije na sledećim izborima veruje jedan od sto ispitanika”.

U Vučića veruje dva od tri ispitanika. ‘Novog čoveka’ na političkoj sceni Srbije čeka svaki šesti ispitanik. Da pomenem da je pitanje glasilo: ‘Da li na sledećim parlamentarnim izborima neka partijska grupacija može da ugrozi pobedu Vučića i Naprednjaka?’, a i to da je korisnicima nalaza našeg istraživanja skrenuta pažnja da ovo pitanje ‘nije pitanje o izbornom rejtingu partija na vlasti i partija u opoziciji (za takvo pitanje je prerano) već pitanje o budućem izbornom pobedniku kojim smo merili partijski defetizam, ali i partijske iluzije i političke halucinacije’.

Izborni defetizam naspram vere u lidera nije ništa novo na političkoj sceni Srbije i u ovdašnjem javnom mnjenju. Dešavalo se tako nešto i u leto 2000. godine, kada se nakon preovlađujuće vere opozicionih pristalica u pobedu opozicije (utvrđivana u jesen 1999. i u proleće 2000. godine, odjednom pojavila sumnja da ‘Milošević nikada neće otići sa vlasti’. Apsurdno je bilo što su taj defetizam širili i neki lideri opozicionog partijskog bloka. Baš kao i danas.

Izvor: Danas, 18. 11. 2018. godine

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content