Stanovnici Vratara reku pretvorili u deponiju!

Redakciji KruševacPressa Dragan Antić iz sela Vratare dostavio je užasavajuće fotografije koje govore o nemarnom odnosu stanovnika ovog sela prema svom najbližem prirodnom okruženju.

Pismo Dragana Antića prenosimo u celini, uz redakcijsku opremu.

“Prilikom današnjeg obilaska reke, koja protiče kroz naseljeno mesto Vratare, naišao sam na skandalozan prizor. Ono što sam zatekao, zaprepastilo me. Nisam mogao da verujem, da je čovek sposoban da na tako sramotan i brutalan način uništava prirodu.

Slika ljudskog nemara i nebrige prema prirodi FOTO: D. Antić
Slika ljudskog nemara i nebrige prema prirodi FOTO: D. Antić

Zaprepastio sam se kada sam na jednom mestu, u otprilike tri kvadratna metra zatekao više od  1500 plastičnih flaša, staklenih flaša, raznih guma, elektronskog otpada i još mnogo toga.

Priroda nam daje plodnu zemlju, vodu, sve ono što je nama potrebno da bi uspeli da proizvedemo hranu i da prehranimo sebe i svoju porodicu, a mi na ovako brutalan način uzvraćamo prirodi.

Više flaša je bilo u ta tri metra kvadratna nego u magacinu fabrike za punjenje mineralne vode a takva slika se može videti godinama unazad.

Naime, 2009. godine volonteri Ekološkog pokreta “Bela breza” iz Kruševca i đaci OŠ “Vasa Pelagić” iz Vratara su  ovu reku očistili i ostavili meštanima sela urednu, bez ijedne flaše, gume, sijalice…

Čak su i pored puta pokupili svo smeće. Ali nama, ta akcija i sav trud volontera nisu značili ništa. Posle samo par dana na istim tim mestima ponovo su počele da ,,niču” divlje deponije.

Pre tri godine, u periodu februar-mart, sa dvojicom prijatelja, pokrenuo sam akciju, da ovo rečno korito očistimo. Nas trojica obišli smo mnoge institucije, preduzeća, dobili saglasnost nadležnih organa, dobili sve mašine i svu potrebnu opremu za realizaciju akcije, a naše je bilo samo da naša omladina bude uključena u akciju. Ali našim omladincima je lakše i lepše da bulje u kompjutere i televizore i da sede u gradskim kafićima nego da urade jedno ovako plemenito i humano delo.

Prošle su od tada tri godine i ništa se nije promenilo. Svest ljudi se pogoršava iz dana u dan. Postajemo bezobzirni, nesavesni, uništavamo sve dobro oko nas, a tražimo da nam bude bolje. Ukoliko mi ne poštujemo prirodu, priroda nam vraća na mnogo drastičniji način.

Vodu iz reke žitelji Vratara koriste za polivanje pooljoprivrednih useva FOTO: D. Antić
Vodu iz reke žitelji Vratara koriste za polivanje pooljoprivrednih useva FOTO: D. Antić

Iz tog rečnog korita mnogi koriste tu vodu za polivanje useva. A zapitamo li se čime to polivamo te biljke? Našao sam mnogo flaša raznih otrova, pesticida, insekticida, pa čak i flašu sone kiseline. Otrovom polivamo biljke, otrovom hranimo biljke i samim tim taj isti otrov unosimo u svoj organizam koristeći plodove u našoj ishrani.

Najgore je što istim tim plodovima hranimo našu decu i tako ih  svesno trujemo. A šta je sa  životinjama i mikroorganizmima koji žive u toj reci?

Kada sam bio mali ribu iz te reke smo mogli da jedemo a sada ni svom kućnom ljubimcu ne bih smeo da je dam.

Nemojmo se žaliti i huliti na Boga kada se reke izliju jer smo sami krivi za to. Da su rečna korita sređena i čista sigurno da do ovolikih poplava ne bi došlo.

Pozivam sve nadležne organe da reaguju i da sve uništitelje prirode sankcionišu. Počev od predstavnika mesnog odbora  i mesne zajednice, koji su tu da brinu o meštanima, a ne da glume velike naučnike i likove na visokim položajima. Prihvatanjem položaja prvog čoveka u selu oni prihvataju i lepe stvari i probleme.

Pozivam i Grad Kruševac, pomoćnicu gradonačelnika za ekologiju, Komunalnu policiju, Javno komunalno preduzeće Kruševac, Ribolovačko udruženje Rasina, Ministarstvo vodoprivrede Srbije, ekološke pokrete i sve organizacije koji su nadležni u ovoj oblasti, da zajedno stanemo na put uništenju prirode.

Pozivam ih da prvo meni i na adresu moje kuće, pošalju opomenu i kaznu, a nakon toga i na adresu svih domaćinstava u MZ Vratere, da ih primoraju da svi pored svojih njiva očiste rečno korito i da ga uvek održavamo tako čisto.

Trebamo uvesti rigorozne kazne za ovakvo ponašanje i tek tada, kada Srbina udarimo po džepu, on će se opametiti.

Ja sam spreman da prvi krenem sa čišćenjem i da prvi platim kaznu ali da ne budem jedini, koji će biti sankcionisan.

Trebamo se zapitati, šta ćemo ostaviti našoj deci? Hoćemo li im ostaviti lepu i zdravu prirodu ili ćemo im ostaviti divlje deponije, lom i razne bolesti.
,,Sat čovečanstva otkucava, na nama je samo to, da odredimo brzinu kojom će taj sat kucati. Poštujmo prirodu da bi ona poštovala nas”!!!

Dragan Antić
Vratare- Kruševac

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content