“Vršnjačko nasilje – društvena odgovornost”

U maloj sali Kruševačkog pozorišta održan je završni panel projekta “Vršnjačko nasilje – društvena odgovornost” Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac.

Na skupu je učestvovalo više od 20 stručnjaka – pedagoga, psihologa, psihijatara, specijalnih pedagoga i pravnika koji se u svom poslu bave problemima vršnjačkog nasilja i maloletničke delikvencije.

panelisti
Panelisti na današnjem skupu

Dečji psihijatar dr Dragan Dronjak je istakao da se još od najranijeg detinjstva uzrečicama poput “Mir, mir, mir – niko nije kriv” deci šalje loša poruka, jer se oslobađaju odgovornosti za ono što su učinili i dodao da izloženost nasilju izaziva velike traume kod dece.

Dragana Nicović, pedagoškinja u OŠ “Nada Popović”, je govorila o svom iskustvu u radu sa decom i roditeljima i naglasila značaj saradnje sa porodicom u rešavanju konfliktnih situacija.

Jelica Milosavljević je objasnila ulogu Centra za socijalni rad u rešavanju slučajeva vršnjačkog nasilja i podsetila da je jedno od boljih rešenja medijacija. Nasilnik i žrtva moraju da se suoče kako bi shvatili šta druga strana oseća.

Specijalni pedagog Radomir Jevtić je podsetio da okruženje pogoduje stvaranju nasilnika i da su mladima danas uzori kriminalci i starlete, a ne dobri studenti, naučnici, sportisti.

U diskusiji koja je trajala više od sat vremena svoje viđenje problema vršnjačkog nasilja i sugestije za prevenciju ove pojave izneli su pedijatar dr Gordana Aleksić, specijalni pedagog Slađana Makragić, zamenik višeg javnog tužioca Dušica Jelić, sociološkinja Snežana Živković, Jelena Milanović, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti i mnogi drugi.

Projekat “Vršnjačko nasilje – društvena odgovornost” podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Opširniji izveštaj sa panela uskoro…

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content