STARIM OSOBAMA U RAŽNJU NEOPHODNA POMOĆ GERONTODOMAĆICA: Lepa reč važnija od rada

Nakon 20 meseci projekat “Unapređenje socijalne zaštite u Opštini Ražanj” je priveden kraju a o njegovim efektima smo razgovarali sa korisnicima koji su najpozvaniji da daju ocenu.

Baka Natalija Stojanović ima 86 godina. Srčani je bolesnik, teško se kreće.

Išla sam na dve štake još dok mi je sin bio živ a već je sedam godina od kad sam bez njega ostala.  Već četvrta godina kako idem na transfuziju. Nekad primim pola, nekad celu bocu. Čim prođe leto  mnogo me bole i noge, kolena i kukovi, i ramena, sve me boli što imam. Imam ja  puno godina ali se ne plašim toga”, priča baka Natalija.

Brigu o njoj vodi gerontodomaćica Mirna Marković.

Mirna Marković pomaže baki Nataliji Stojanović

Mnogo mi znači samo što je vidim, posebno što nešto uradi. Meni niko ne dolazi osim ćerke. Imam ja ćerku, pozadi škole ima kuću, ali sad ne može da dođe ima dva mala deteta. Za godinu dana su došle dve curice. Mirna mi donosi drva, počisti paučinu, skuva kafu, posluša me sve. Treba mi a ja volim da mi dolazi”, govori o svojoj mladoj prijateljici baka Natalija.

Mirna je za godinu ipo dana trajanja projekta stekla različita iskustva.

Svi su različitih godina, životnih sudbina, žive u različitim mestima. Baka Nata je živela u Rujištu. Prekratka je dužina projekta i premala satnica da bi smo se upoznale malo bolje. Ovaj projekat je neophodan ovim ljudima koji su zaista stari kao što je baka Natalija. Neophodna je pomoć u kući starijima. Baka Natalija nije dementna, pokretna je, ali fizički ne može da radi ništa i zbog toga je vrlo bitno da se ovaj projekat nastavi kao i prethodnih godinu ipo dana da smo na terenu i u Ražnju”, objašnjava Mirna.

Mirna je tokom trajanja projekta vodila brigu o petoro korisnika, četiri bake i jednom deki. Dve bake su na teriroriji opštine Ražanj, jedna je u selu Mađere, jedna baka i jedan deka su u selu Poslon.

Moje angažovanje kod baka Nate je bilo fizičko i nadam se da je ona zadovoljna. Teško se uklapamo za ovih sat vremena ali i taj sat vremena njoj zaista znači. Svi bi voleli da to bude duže i češće ali takav je projekat. Možda u budućem periodu za ove starije bude više poseta”, dodaje Mirna.

Mirna posao gerontodomaćice obavlja poslednjih godinu dana i kaže da je za nju to “jedno veliko iskustvo”.

Shvatila sam da njima ne treba samo pomoć. Mnoge bake i deke su penzioneri, slabo se kreću, nemaju komšiluk, retko ko im dolazi, svi srodnici su imaju svoje obaveze, nekima su deca otišla van Ražnja, van adrese na kojoj je korisnik, tako da je njima preko potrebno da im neko svakog dana dođe, da ih svakog dana poseti. Mnogo im znači kad im neko dođe i donese lek, hleb, namirnice iz prodavnice, naročito kada je napolju sneg i led pa ne smeju da izađu iz kuće. Njima je potrebna ne samo pomoć u kući već i razgovor, društvo. Tako da je za mene ovih godinu dana jedno veliko životno iskustvo koje mnogo znači”, zaključuje mlada gerontodomaćica.

Gerontodomaćica Dragica Jovanović Cica i deda Mile Mitrović u razgovoru

O čika Miletu Mitroviću je tokom projekta brigu vodila gerontodomaćica Dragica Jovanović Cica.

Ja sam prezadovoljan njenim radom. Ne kažem to tek onako, to je istina. Dođe ujutru, obiđe me, skuva kaficu, ako treba nešto za ručak ona mi spremi. Meni je ćerka ovde češće, pa mi ona spremi ručak za 2-3 dana, a kada nje nema onda mi Cica skuva ručak. Ona bolje poznaje ovu kuću nego ja”, ne štedi reči hvale za Cicu deka Mile.

Ovaj pričljivi dekica ima 82 godine i svako popodne prošeta po centru Ražnja.

Ja sam rodom iz Prokuplja. Došao sam u Kruševac i završio Školu učenika u privredi, trgovačkog smera. Posle sam došao u Ražanj zbog posla. Ovde sam se oženio i zasnovao porodicu.Žena mi je umrla. Sin je košarkaš i sad je u Kanadi, ćerka se bila udala, ali posle joj je muž nastradao. Tako sam ostao sam. Ćerka dolazi često a svakog dana me zove da me pita kako sam, šta radim. A Cica svako jutro dolazi, popijemo kafu, porazgovaramo,  spremi mi doručak, da mi lekove. Cica mi mnogo znači i mnogo je dobra“, dodaje deka Mile.

Projekat ”Unapredjenje socijalne zaštite u opštini Ražanj” je realizovala OpštinaRažanj u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Ražanj i udruženjima građana ”Sunčev zrak” iz Ražnja i ”Evrokontakt” iz Kruševca.

Realizaciju projekta je finansijski podržala Evropska unija kroz projekat ”Razvoj efektivnih usluga zajednice u oblčastiobrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou”. Vrednost projekta iznosila je 200.336,18 evra, od čega je donacija Evropske unije iznosila 180.302,56 evra, a ostatak je sufinansirala Opština Ražanj.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content