Stečaj preti preostalim kruševačkim preduzećima

0

Sindikalni aktivisti upozoravaju da bi još nekoliko kruševačkih preduzeća u narednih osam meseci moglo da ode u stečaj.

Krajem jula “14. oktobar” je ušao u predstečajni postupak.

“U avgustu je 250 ljudi vraćeno a sada nas ima oko 300. Malo radnika je vraćeno u proizvodnju a više u režiju. Ranije smo imali četiri izvršna direktora na 1.500 radnika, a sada isto toliko na 250. Dva puta smo potpisivali ugovore na po mesec dana. Nemamo pravo na bolovanje i godišnji odmor, primamo neki novac, ali bez obračuna i listića, tako da ne znamo šta je to”, kazao je na sednici Veća Saveza samostalnog sindikata Goran Marković.

Marković tvrdi da je organizacija proizvodnje loša a radnici zaplašeni.

“Ne znamo u kom pravcu ide preduzeće. UPPR je prvobitno zakazan za 20. oktobar, a sada čujemo glasine da je pomeren za 20. novembar. Četiri čoveka vode fabriku kao da je njihova, privatna. Imamo nešto malo poslova iz vojnog programa, poneki remont mašina i to je sve”, dodaje Marković.

Po rečima Milosava Vukojičića, predsednika samostalnog sindikata, situacija je sve lošija i u “Trajalu”.

“Ako se nastavi ovako “Trajal” će 31. maja 2016. godine otići u stečaj! Ko će da kupi preduzeće sa dugom od 120 miliona evra? Sa tim parama može da napravi dve nove fabrike. Pitali smo nedavno i ministra Sertića šta je sa 9,7 miliona evra dobijenih od prodaje fabrike u Dedini. Od tih para 3,7 miliona je trebalo da ode na socijalne programe, a po tri miliona za investicije i obrtna sredstva. Te pare niko nije video jer su opljačkane!”, tvrdi Vukojičić.

Iz “Trajala” je nedavno dobrovoljno otišlo 77 radnika, tako da je u četiri fabrike ostalo još 1.150 zaposlenih.

“Tražićemo od poslovodstva da poveća plate po modelu koji koriste u “Mišlenu”. Uz noćni i smenski rad tamo radnici u proizvodnji izađu na 55.000 do 60.000. Kod nas je na bolovanju 500 radnika, jer niko neće da radi za 25.000 dinara”, objašnjava Vukojičić.

Radica Jovanović iz sindikalne organizacije Fabrike maziva smatra da “država nema sluha na probleme FAM-a i da sada svi peru ruke, i država i lokalna samouprava”.

Četiri preduzeća, “Župa”, “Savremeni dom”, “Zvezda” i Fabrika ulja, se od jula nalaze u stečaju, a iz Samostalnog sindikata apeluju da se stečajni postupci što pre okončaju.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content