STIGAO ODGOVOR IZ OPŠTE BOLNICE: “Ministarstvo odborilo povećanje broja zaposlenih!”

Nakon tekst koji smo objavili juče iz Opšte bolnice smo, posle skoro tri meseca, dobili odgovore na pitanja koja se odnose na kadrovsku  situaciju u ovoj ustanovi.

Dopis iz Opšte bolnice prenosimo u celini,

Postupajući po Vašem dopisu koji ste prosledili Opštoj bolnici Kruševac a odnosi se na stanje kadrova u našoj ustanovi izveštavamo Vas sledeće:

Ukupan broj zaposlenih u Opštoj bolnici Kruševac na neodređeno vreme iznosi 1.087 radnika.

Broj zaposlenih je iz dana u dan promenljiv  zbog priroidnog odliva kadra (penzije i slično)

 Postupajući u skladu sa Uredbom o postupku pribavljanja saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, Opšta bolnica Kruševac se svakog meseca obraća Komisiji za davanje sagslanosti za novo zapošljavanje i radno angažovanje. Od navedene Komisije smo dobijali saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme i putem oglasa nastojali da realizujemo popunu dozvoljenih radnih mesta.

Što se tiče manjka kadrova do dobijanja sagalasnosti Opšta bolnica Kruševac prima radnika na određeno vreme po prethodno objavljenom oglasu po osnovu povećanog obima posla kao i radnike na zemeni privrmeno odsutnih radnika što po osnovu bolovanja ili neplaćnog odsustva, tako da se maksimalno trudimo da svako slobodno radno mesto i nedostatak radnika nadomestimo prijemom novih radnika .

Trenutno se u Opštoj bolnici Kruševac na korišćenju neplaćenog odsustva nalazi 44 radnika, i uglavnom su na njihova radna mesta  primljenji radnici po osnovu zamene.

Na neplaćenom odustvu po strukturi  trenutno nam se nalazi jedan doktor specijalista, 5 zdravstvenih radnika sa višom, 33 sa srednjom školom,  2 tehnička rednika i 3 pomoćna  radnika. Neplaćeno odsustvo koriste po osnovu prava koje im je utvrđeno članom 54. Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove. 

Nedostatak kadrova dovodi do stvaranja velikih  gužvi u specijalističkim ambulantama, tako da se u toku 2018. godine Opšta bolnica Kruševac trudila da nedostatak kadrova nadomesti prijemom lekara na određeno i neodređeno vreme.

Na primer:  slučaj sa Ortopedskom amblantom  za koju smo izvršili  prijem 2 lekara na određeno vreme i 1 lekara na neodređeno vreme koji će biti upućen na specijalizaciju iz ortopedije, što je i slučaj sa Internističkim specijalstičkom ambulantama gde smo takođe izvršili prijem većeg broja lekara, uključujući i najboljeg diplomca. 

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nam je, kao i uvek, izašlo u susret , a u cilju formiranja angio sale , i omogućilo da nam se novim  Kadrovskim planom za 2018. godinu koji smo dobili avgusta ove godine ukupan broj zaposlenih u Opštoj bolnici Kruševac  poveća na 1.156, što smatramo izuzetnim pomakom u odnosu na prethodni kadrovski plan koji nam je predviđao 1.124 radnika.

Takođe su nam dozvolili da u skladu sa Kadrovskim planom za 2018. godinu a po donošenju izmene trenutno važeće Odluke o maksimalnom broj zaposlenih na neodređeno vreme koje je trenutno na 1.128 izvršioca, izvršimo preuzimanje 14 radnika sa Kosova i Metohije raznih profila zdravstvene struke.

U toku 2018. godine izvršen je prijem u radni odnos na neodređeno vreme ukupno 26 izvršioca i to: jedan lekar specijalista, 5 doktora medicine, 16 sestara, 4 nemedicinska radnika, a do kraja godine po već raspisanom oglasu očekuje se prijem od 3 lekara, 7 medicinskih sestara, 1 administrativnog radnika  i 7 nemedicinskih radnika niže stručne spreme (pomoćni radnici).

U skladu sa napred navedenim, može se reći da se Opšta bolnica Kruševac trudi da u skladu sa svim zakonskim normama i podrškom Ministarstva zdravlja prevazidje sve postojeće i buduće kadrovske probleme, a sve u cilju pružanja zdravstvenih usluga stanovnicima Rasinskog upravnog okruga na što efikasaniji način“, navodi se u dopisu Opšte bolnice koji nam je prosleđen danas.

Podsećamo da je krajem juna 2018. godine Opštu bolnicu Kruševac obišao resorni ministar dr Zlatibor Lončar. Ministra i njegove saradnike dočekali su nezadovoljni i rezignirani pacijenti koji su više sati čekali na zakazane preglede. Nakon razgovora sa pacijentima dr Lončar je najavio promene u radu Opšte bolnice Kruševac.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content