Štrajk prosvetnih radnika

Svi zaposleni, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, stupiće u petak u jednodnevni štrajk.
Tog dana, u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, časovi će trajati 30 minuta.
Istog dana, sa početkom u 12 časova, sve gradske organizacije održaće protestne skupove u svojim mestima.
USPRS u Rasinskom okrugu je većinski sindikat u 40 od 55 škola  i očekujem da svi naši članovi sutra uzmu učešće u protestu. – kazao nam je Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Štrajkački zahtevi su:
1. Povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama;
2. Hitno potpisivanje Protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka;
3. Povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.
Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije detaljnije objašnjavaju svoje zahteve.

Prvi štrajkački zahtev – Povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama!

Ovo nije dugo očekivani Zakon o platama u javnom sektoru. Njime se ne mogu ispraviti sadašnji dispariteti u visini zarada jer se ne odnosi na javna preduzeća, EPS, NIS, vojsku, policiju… BIA je izvan svega kao i organi vlasti, Skupština RS, sudstvo. Zakon će sigurno dovesti i do dodatne konfuzije u primeni jer se u mnogim segmentima preklapa za Zakonom o radu, Posebnim kolektivnim ugovorima i drugim podzakonskim aktima koji sadrže drugačija rešenja.

Poništavaju se decenijama sticana prava (prosvetnih) radnika. Drastično se umanjuje i gotovo ukida socijalni dijalog, što je u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama MOR-a. Pravilnici i drugi akti staviće van snage mnoga pitanja, kao što su dodaci na zarade, prevoz zaposlenih, jubilarne nagrade, solidarna pomoć, sticanje zvanja, stručno usavršavanje i dr.

Drugi štrajkački zahtev -Hitno potpisivanje Protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka!

Uprkos deklarativnim najavama Vlade Republike Srbije da će zarade u prosveti predstavljati njen prioritet, zaostajanje za ostalim granama javnog sektora se nastavlja i produbljuje. Ovog momenta nivo zarada je čak 17 procenata ispod republičkog proseka. Sveukupni odnos prema obrazovanju i prosveti na najbolji način ilustruje i jedinstveni način obračuna naknada za godišnji odmor koji je važio samo za prosvetu, a kojim se svake godine otimalo od zaposlenih.

Odredbe Sporazuma koji je potpisan nakon završenog štrajka 2015.godine i dalje su mrtvo slovo na papiru. Materijalni položaj prosvetnih radnika je urušen, a Vlada Republike Srbije izbegava da ispuni preuzete obaveze.

Treći štrajkački zahtev – Povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla!

Uputstvom o formiranju odeljenja iz juna 2017. godine i primenom njegovih krutih odredbi, došlo je do gubitka skoro 800 odeljenja u osnovnim školama širom Srbije. Oko 1500 radnih mesta će biti ugašeno u jednom danu. Iako su usvojeni nastavni planovi i programi za 5. i 6. razred osnovnih škola, nisu doneti odgovarajući prateći podzakonski akti, kojima bi se regulisala norma i način plaćanja nastavnika fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i nastavnika izbornih predmeta (crtanje i vajanje, hor i orkestar, domaćinstvo …) Lošim planiranjem Ministarstva prosvete i njegovih agencija došlo se do toga da će biti ugroženo na hiljade radnih mesta.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content