SUĐENJE JUTKI IZA ZATVORENIH VRATA: Sudija zabranio novinarima ulazak u sudnicu!

Novinarima “Večernjih novosti”, Prve i N1 danas nije dozvoljeno da prate suđenje predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću – Jutki. 

Kako su UNS-u rekli u „Večernjim novostima“, njihovoj novinarki iz Kruševca Sofiji Babović i novinarima Prve i televizije N1 sudija danas nije dozvolila da prate suđenje, iako javnost nije bila isključena.

Sud je ovo obrazložio zabranom snimanja i fotografisanja, iako je naš novinar pojasnio da želi samo da prisustvuje suđenju“, rekli su UNS-u u „Večernjim novostima“.

Kako se navodi u zvaničnom odgovoru koji je sud poslao novinarki Sofiji Babović, a u koji je UNS imao uvid, „ne odobrava“ se prisustvovanje suđenju s obzirom da „sudeći sudija nije dao svoju saglasnost za prisustvo novinara u sudnici, a ni Osnovni javni tužilac u Kruševcu“.

UNS ističe da je Zakonom o krivičnom postupku propisano da je glavni pretres javan, a da se javnost može isključiti samo radi zaštite interesa nacionalne bezbednosti, javnog reda i morala, interesa maloletnika, privatnosti učesnika u postupku i drugih opravdanih interesa u demokratskom društvu, što postupajući sud nije naveo kao razlog za onemogućavanje izveštavanja novinarima.

UNS podseća da je sud dužan da obezbedi javnost rada što podrazumeva i njegovu obavezu da omogući uslove za rad novinara, naročito kada je reč o sporovima za koje postoji veliko interesovanje medija i javnosti.

Podsećamo da je prvo suđenje Milutinu Jeličiću zbog seksualnog uznemiravanja odloženo zbog odsustva njegovog advokata dok se na drugom, u decembru, nije pojavio jer je tog dana imao sednicu Skupštinu opštine Brus.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content