Svetosavska povelja sa ukusom politike

0

Svetosavska povelja je ove godine dodeljena Zoranu Tomiću a gledajući spisak potencijalnih dobitnika stiče se utisak da je konačnu odluku donela – politika!

Svetosavska povelja se dodeljuje od 2005. godine “kao trajni oblik priznanja pojedincima, za najviša dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke za Grad Kruševac, u cilju isticanja i vrednovanja stvaralaca i njihov doprinos u razvoju kulture, umetnosti, prosvete i nauke”, kako se navodi u obrazloženju.

Ovi kriterijumi su poštovani sve do 2013. godine kada su se kao kandidati za Svetosavsku povelju sučelili tadašnji gradonačelnik Bratislav Gašić i dr Branislav Katančević, lider “Pokreta za promene” i direktor Specijalne bolnice Ribarska banja. Bratislav Gašić je tada, u poslednjem trenutku, povukao svoju kandidaturu uz obrazloženje da „političari ne treba da dobijaju nagrade na lokalu“. Od petoro članova žirija za Katančevića je glasalo troje, od kojih dvoje iz njegove partij,e pa je čitava priča oko dodele priznanja dobila bljutavi ukus politike.

Zoran Tomić, dobitnik Svetosavske povelje za 2016. godinu
Zoran Tomić, dobitnik Svetosavske povelje za 2016. godinu

Nešto slično, mada u manjoj meri, dogodilo se i ove godine. Svetosavsku povelju je dobio 28-godišnji master ekonomije Zoran Tomić. Momak je veoma angažovan kao “Ambasador kulture”, lider Astronomskog društva “Eureka” i, gle čuda, kao član Srpske napredne stranke.

Niko ne može da tvrdi da je baš ta članska karta presudila da Tomić dobije Svetosavsku povelju ali postoji opravdana sumnja. Da li je agilni, ambiciozni junoša sa svojim angažmanom u poslednjih pet ili šest godina uspeo da uradi više nego što su, recimo, za kulturu Kruševca uradili novinar Dragutin Karlo Minić ili pesnikinja Vera Branković Majska tokom svog višedecenijskog delovanja?

Postavlja se pitanje ako se nekome ko nije istrošio treću deceniju života dodeljuje prizanje  za dugogodišnji rad i pregalaštvo šta će mu ostati kada bude napunio 60 ili 70 godina?

Zoran Tomić govori na skupu mesnog odbora SNS Lazarica
Zoran Tomić govori na skupu mesnog odbora SNS Lazarica

Da li će, možda, sledeće godine Svetosavsku povelju dobiti neki srednjoškolac ili osnovac čiji su roditelji, sasvim slučajno, članovi SNS?

Šta je sa svim onim divnim stvaraocima – pesnicima, piscima, aforističarima, slikarima, koji su decenijama vredno radili i stvarali a niko im nije dao ni komad papira jer nemaju komadić kartona koji se zove “članska karta vladajuće partije”?

Saradnik u ovoj priči je i Srpska pravoslavna crkva ali to više nikoga ne iznenađuje. Zagrljaj između SPC i političara na vlasti je čvrst a dokazi su spisak dobitnika raznih crkvenih odlikovanja iz Kruševca, crkva na Bagdali i mnogi drugi…

Dobitnici Svetosavske povelje

– 2005.Milan Vučićević, književnik

– 2006.Dragan Nikolić, umetnički rukovodilac KUD „14. oktobar“

– 2007.Milorad Obradović Faza, pronalazač

– 2008.Gordana Vlahović, književnica

– 2009.Slavica Davidović, pesnikinja i predsednica Kola srpskih sestara

– 2010.Ljubica Petković, urednica časopisa „Pravoslavna vera i život“

– 2011.Momir Dragičević, dečji pesnik

– 2012.Slobodan Simonović, autor Enciklopedije kruševačkog kraja

-2013.Branislav Katančević, direktor Specijalne bolnice Ribarska banja

-2014.LJiljana Pantelić, novinarka RTV Kruševac

-2015.Dragoslav Gogić, novinar dopisništva RTS

-2016.Zoran Tomić, master ekonomije i predsednik Astronomskog društva “Eureka”

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content