Trsteničani strahuju zbog novog Zakona o rudarstvu

0

U Opštini Trstenik strahuju da bi novi Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, usvojen u Skupštini Srbije, mogao da stvori uslove za eksploataciju nikla na području ove opštine.

Usvojenim zakonom lokalnim samoupravama se oduzima nadležnost u vezi odlučivanja sa geološkim istraživanjima i eksploatacijom ruda na njihovoj teritoriji i  prenosi se u isključivu nadležnost resornog ministarstva.

U praksi to znači da nameru kompanije “Srbija Nikl” da ponovo pokrene proces istraživanja i eksploatacije rude nikla neće moći da spreče ni građani Opštine Trstenik ni lokalna samouprava. Mi smo prethodnih godina vodili tešku borbu da sprečimo eksploataciju nikla u okolini Trstenika jer bi to proizvelo ekološku katastrofu za ovaj poljoprivredni kraj. Donošenjem ovakvog zakona oduzeto nam je pravo da tu borbu vodimo”, ističe Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik, dodajući da predlog zakona ima izuzetno negativne efekte.

Miroslav Aleksić predsednik opštine Trstenik (foto S.Milenković)
Miroslav Aleksić predsednik Opštine Trstenik FOTO: S.Milenković)

Septembra 2012. godine Skupština Opštine Trstenik jednoglasno je donela odluku da se zabranjuju sve aktivnosti vezane za ispitivanje i eksploataciju rude nikla.

Eksploataciono polje trebalo je da obuhvati 12 sela u Opštini Trstenik u kojima živi 8.000 ljudi. Više od 12.000 stanovnika Trstenika potpisalo je, pre dve godine, peticiju protiv istraživanja i eksploatacije nikla.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content