“Lazarev megdan” u obaranju ruku

1

U Kruševcu je održano međunarodno takmičenje u obaranju ruku „Lazarev megdan“ na kojem je nastupilo 26 takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Gledaoci u Domu sindikata imali su priliku da vide 13 zanimljivih mečeva u ovoj, relativno novoj, sportskoj disciplini.

Na "Lazarevom megdanu" učestvovalo je 26 takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske FOTO: S.Babović
Na “Lazarevom megdanu” učestvovalo je 26 takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske FOTO: M.P.

Obaranje ruku je specifičan sport jer, pored snage, zahteva i specifičnu tehniku kao i izdržljivost zglobova. U Srbiju je stigao 2010. godine a ovde su izabrani takmičari iz Čelareva, Bačke Palanke, Beograda, Pančeva. Bugari su veliki rivali jer imaju znatno dužu tradiciju u ovom sportu“, objašnjava Nenad Smiljković iz Trstenika čija borba sa Bugarinom Todorom Gerevim je završena nerešenim rezultatom 3:3.

Od četvorice bugarskih takmičara samo jedan, Detelin Jončev, je slavio pobedu. Mubekir Zilić iz Bosne i Hercegovine je bio uspešniji od Zoltana Kozme.

Obaranje ruku traži snažne podlaktice i zglobove FOTO: S.Babović
Obaranje ruku traži snažne podlaktice i zglobove FOTO: M.P.

Obaranje ruku se u šest težinskih kategorija a svaka borba traje šest rundi. Vladimir Savić iz trsteničkog kluba „Hook“ je prvak Srbije a na Svetskom kupu u Zagrebu je osvojio četvrto mesto. Obaranjem ruku se bavi pet godina.

Za obaranje ruku najvažnije su jake šake i zglobovi. Nisu toliko bitni bicepski i tricepsi. Trening je malo specifičan. U Trsteniku imamo petoricu takmičara i jednog juniora kojeg sada pripremamo za narednu godinu“, objasnio nam je Savić koji na „Lazarevom megdanu“ nije bio uspešan jer je izgubio od Petra Džepine.

Можда вам се допадне и Више од овог аутора

1 коментар

  1. YO каже

    Bilo je odlično takmičenje. Vrlo zanimljivo!

Оставите одговор

Ваша е-маил адреса неће бити објављена.

2 × 4 =

Skip to content