“Lazarev megdan” u obaranju ruku

U Kruševcu je održano međunarodno takmičenje u obaranju ruku „Lazarev megdan“ na kojem je nastupilo 26 takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Gledaoci u Domu sindikata imali su priliku da vide 13 zanimljivih mečeva u ovoj, relativno novoj, sportskoj disciplini.

Na "Lazarevom megdanu" učestvovalo je 26 takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske FOTO: S.Babović
Na “Lazarevom megdanu” učestvovalo je 26 takmičara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske FOTO: M.P.

Obaranje ruku je specifičan sport jer, pored snage, zahteva i specifičnu tehniku kao i izdržljivost zglobova. U Srbiju je stigao 2010. godine a ovde su izabrani takmičari iz Čelareva, Bačke Palanke, Beograda, Pančeva. Bugari su veliki rivali jer imaju znatno dužu tradiciju u ovom sportu“, objašnjava Nenad Smiljković iz Trstenika čija borba sa Bugarinom Todorom Gerevim je završena nerešenim rezultatom 3:3.

Od četvorice bugarskih takmičara samo jedan, Detelin Jončev, je slavio pobedu. Mubekir Zilić iz Bosne i Hercegovine je bio uspešniji od Zoltana Kozme.

Obaranje ruku traži snažne podlaktice i zglobove FOTO: S.Babović
Obaranje ruku traži snažne podlaktice i zglobove FOTO: M.P.

Obaranje ruku se u šest težinskih kategorija a svaka borba traje šest rundi. Vladimir Savić iz trsteničkog kluba „Hook“ je prvak Srbije a na Svetskom kupu u Zagrebu je osvojio četvrto mesto. Obaranjem ruku se bavi pet godina.

Za obaranje ruku najvažnije su jake šake i zglobovi. Nisu toliko bitni bicepski i tricepsi. Trening je malo specifičan. U Trsteniku imamo petoricu takmičara i jednog juniora kojeg sada pripremamo za narednu godinu“, objasnio nam je Savić koji na „Lazarevom megdanu“ nije bio uspešan jer je izgubio od Petra Džepine.

You might also like More from author

1 Comment

  1. YO says

    Bilo je odlično takmičenje. Vrlo zanimljivo!

Comments are closed.

Skip to content