TURISTIČKI POTENCIJALI OPŠTINE ĆIĆEVAC: Mesto viševekovne tradicije i istorije

Brojna arheološka nalazišta potvrđuju da je opština Ćićevac mesto bogate tradicije i viševekovne istorije.

O raznolikom životu predaka govore pronađeni predmeti iz kamenog, bronzanog i gvozdenog doba, dok su iz rimske epohe ostali putevi, kao podsetnici na značajnu vojnu i trgovačku saobraćajnicu koja je tu prolazila.

Ćićevac se smatra veoma starim naseljem. U istorijskom smislu ima svoje mesto i viševekovnu bogatu tradiciju. Treba ga posmatrati upravo na način na koji gledate na primer Rim. Tamo se gleda sve, svaka gravura, statua, svaki stub, jer je sve važno – objašnjava Marko Aleksić, direktor Narodne biblioteke „Ćićevac.

Veruje se da je ime dobio po starosedeocima plemena Ćićena, koji su živeli na ovom prostoru, baveći se stočarstvom. Selo se prvo zvalo Ćićenac, ali je kasnije, po ugledu na Kruševac, nazvano Ćićevac.

Okolina Ćićevca i Stalaća puna je istorijskih spoemnika i crkvenih objekata FOTO: Nada Ćosić

Prvi put se spominje kao Kikevče u povelji kneza Lazara 1375. godine, kada su neka sela darovana manastiru Ravanica. Ne treba zaboraviti da je sve do 19. veka važilo da gde se nalazilo pet-šest kuća, tu je bilo i naselje. Padom Kruševca i ovaj kraj je pao pod viševekovni osmanski period vladavine. Svoju istorijsku afirmaciju Ćićevac je doživeo u borbama za oslobođenje od Turaka.

Brižljivim istraživanjem pronađeni su dokumenti koji govore o velikoj kugi koja je 1837. godine zadesila ovaj kraj.

Taj 19. vek je za Ćićevac veoma važan i na tome će se bazirati prvi turističko-kulturološki promotivni period. Tokom istraživanja došli smo do dokumenata u kojima piše da su se poslednji izdanci kuge dešavali na prostoru Ćićevca i Ražnja. Kako bi kuga nestala, pretpostavljalo se da su oba naselja bila spaljena do temelja. Međutim, postoje dokumenti da se to nije desilo i da su se između Ćićevca i Drenovca nalazili izdvojeni karantini. Ti podaci su vrlo interesantni i važni na nacionalnom nivou i tome ćemo u novembru posvetiti jednu istorijsku izložbu – naglašava on.

Istraživanja na teritoriji opštine Ćićevac dovela su do značajnih arheoloških otkrića. Na različitim lokalitetima pronađeni su ostaci kulture iz neolita, rimske i vizantijske civilizacije. U selima su pronađeni ostaci rimskih i srednjovekovnih utvrđenja.

Marko Aleksić već dugo istražuje istoriju Ćićevca i okoline

Nedaleko od naselja Trubarevo nalaze se ruševine srednjovekovnog grada poznatog kao Jerinin grad. Utvrđenje je najverovatnije sagrađeno zbog odbrane Todorove kule. Planiramo da ga „oživimo”. Oko zidova, koji se tu nalaze, vodi se polemika da li su bili deo utvđenja sa kog su Vojvoda Prijezda i Jelica zapravo skočili – navodi on.

Kroz Ćićevac je prolazio čuveni Vojnički drum (Via Militaris), a pronađeni su i delovi rimskog vodovoda u Pločniku, te antičke peći za pečenje gline podno Kule Todora od Stalaća.

Kada bi se bolje zagrebalo ispod površine, mnogo toga bi moglo da se otkrije. Pretražujući istorijsku arhivu, slučajno smo došli do podatka da je u jednom trenutku granica između Austrougarske i Osmanskog carstva bila posred Ćićevca, što takođe može biti interesantno u turističkom smislu.

Na brdu, pokraj Južne Morave i istoimenog sela, nalaze se ostaci srednjovekovnog utvrđenja. Nedostatak istorijskih detalja o padu Stalaća dopunile su narodne pesme i legende, učinivši ga poznatijim širom zemlje. Odbrana grada epski je opisana, a naš čuveni slikar Đorđe Krstić naslikao je dve slike: „Kula u Stalaću” i „Pad Stalaća”, po narudžbini kralja Aleksandra Obrenovića.

Smatra se da je tvrđava sagrađena u doba kneza Lazara, a porušena je 1413. godine u borbi protiv Turaka. Grad je razoren, ostale su samo razvaline tvrđave. U planu je uređenje kružne staze oko Kule, postavljanje klupa, svetiljki za noćnu rasvetu i dekorativnog noćnog svetla na samoj Kuli. Od 1996. godine, pored Todorove kule se održava kulturna manifestacija sa dramsko-muzičkim programom „Morava nas voda od’ranila” – ističe Aleksić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content