U ČAST VELIKANA: Počinju “Čkaljini dani” 

Povodom stogodišnjice rođenja jednog od najvećih komičara na ovim prostorima, glumca Miodraga Petrovića Čkalje, pozorište ,,Čkalja” u saradnji sa Kulturnim centrom Kruševac organizuje Međunarodni festival akademskih predstava ,,Čkaljini dani”.

Festival počinje 23. marta, premijerom predstave ,,Bora Šnajder”, a završava se 1. aprila, kada će biti dodeljene nagrade ,,Miodrag Petrović Čkalja” za dve glavne i dve epizodne uloge u oviru festivala ,,Zlatna kaciga”. Publiku očekuje šest akademskih predstava, kao i bogat prateći program. 

Ova manifestacija ima za cilj da okupi i ujedini što veći broj mladih stvaralaca, dramskih umetnika sa različitih akademija širom regiona, smatraju Ivan Bogićević, producent pozorišta ,,Čkalja” i Lidija Užarević, dramski urednik Kulturnog centra, koji su se obratili svim prisutnim medijima na zakazanoj konferenciji, 22. marta, povodom najavljenog festivala. 

Ovo je festival akademskih predstava, zapravo to su predstave studenata dramskih i umetničkih fakulteta naše zemlje i regiona. Zašto regiona – Čkalja je bio jugoslovenski glumac. Zašto glumački fistival – zato što je Čkalja bio glumac, ali i kralj komedije. Festival ovakve vrste u ovom delu Srbije ne postoji, rade ga samo centri, Novi Sad i Beograd. Zanimljiva činjenica je što na svim tim akademijama imamo po jednog Kruševljanina i ta deca su često veza između svog grada i onoga što rade. Posle premijere predstave ,,Bora Šnajder” sledi svečano otvaranje. Festival otvara glumčeva unuka, Jovana Petrović, koja je će publici obratiti putem video poziva – napominje Lidija Užarević i dodaje da će se konferencije i okrugli stolovi održavati redovno tokom trajanja festivala 

Nama je jednostavno bila dužnost i obaveza da mi ove godine, pošto naše pozorište nosi ime ,,Čkalja”, moramo nešto da uradimo i odamo počast na ovom velikom, zlatnom jubileju, sto godina rođenja. Prateći program čini i tribina decentralizacije kulture, koju će voditi dr Vladimir Paunović, jer sve što radimo jeste decentralizacija kulture. Ovo je peti festival ovakvog tipa na prostorima bivše Jugoslavije. Kruševac treba da bude kulturni centar cele Srbije, jer je to dokazao svojom istorijom, učešćem u kulturi i doprinosu. Festival je tu gde treba da bude, ovde u Kulturnom centru, Kruševcu. Takmičarski deo počinje 26. marta, predstavom ,,Veliki inkvizitor”, zatim ,,Životinjska farma”, kao i mnoge druge. Pozivam publiku da prati naš rad i da bude deo festivala ,,Čkaljini dani” – poručuje producent Ivan Bogićević 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content