U MINISTARSTVU PROSVETE TVRDE: Formiranje filološkog odeljenja u Gimnaziji u Kruševcu nije odobreno zbog nedovoljnog broja zainteresovane dece

0

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije odobrilo formiranje filološkog odeljenja Gimnaziji u Kruševcu zbog nedostatka zainteresovane dece za taj smer.

Prošle godine filološko odeljenje te gimnazije upisalo je svega 17 učenika, a ove godine se za pripremu prijavilo samo deset. Da bi odeljenje bilo formirano, potrebno je da bude najmanje 15 učenika, a optimalno 24.

Manji broj upisane dece stvorio je problem formiranja grupa za izučavanje drugog stranog jezika, jer se od 17 upisanih učenika osam opredelilo za nemački jezik, sedam za italijanski, a dva za francuski.

Republika Srbija, niti bilo koja država u svetu, nema mogućnost da finansira odeljenja od nekoliko učenika koja ne ispunjavaju standarde.

Kada je reč o Gimnaziji u Kruševcu, zbog nedostatka zainteresovane dece, direktorka škole je prošle godine organizovala nastavu da učenici prisustvuju nastavi drugog stranog jezika sa odeljenjem društveno-jezičkog smera i da na kraju školske godine imaju deset časova pripremne nastave i polaganje razrednog ispita.

Na takvu organizaciju nezadovoljni učenici i roditelji žalili su se velikom broju institucija, od škole, preko Ministarstva prosvete, do Vlade Srbije i predsednika Republike.

Gimnaziji u Kruševcu i ostalim školama koje žele da imaju specijalizovana odeljenja preporučeno je da ta odeljenja formiraju tamo gde će moći da obezbede dovoljan broj učenika.

Primedbe na ukidanje odeljenja su zapravo pritisak profesora koji žele da očuvaju svoje uvećane fondove časova.

Činjenica da Gimnazija u Kruševcu ove godine neće imati filološko odeljenje, ne znači da to neće moći da ga formira sledeće godine, možda čak dva ili tri, ukoliko bude aplicirala. To sve zavisi od angažovanja direktora te gimnazije i, naravno, zainteresovanosti dece.

Da bi priča o odeljenjima za nadarene u manjim gradovima bila uspešna, potrebno je mnogo više da se potrude aktivi direktora. Potrebno je da direktori gimnazija i osnovnih škola od 1. septembra počnu da promovišu specijalizovana odeljenja i istovremeno pripremaju decu da polože prijemni ispit.

Svaka gimnazija koja bude obezbedila dovoljan broj đaka, moći će da formira specijalizovano odeljenje.

S druge strane, učenicima je specijalizovano gimnazijsko obrazovanje dostupno i zahvaljujući mreži domova učenika.

Naime, talentovana deca iz Kruševca koja žele da upišu filološko odeljenje, mogu to da učine u drugim gradovima, poput Niša. Zato postoji mreža učeničkih domova, da bi oni iz gradova u kojima nema interesovanja za oblast koju žele da uče, mogli nastavu da pohađaju u drugom mestu.

Primera radi, u Kruševcu postoji Dom učenika srednjih škola “Pane Đukić Limar”. Gimnazija u tom gradu mogla je zajedno sa aktivom direktora da obezbedi po nekoliko zainteresovanih učenika iz Trstenika, Varvarina, Blaca i ostalih okolnih varoši. To bi dovelo do ispunjenja norme za specijalizovano odeljenje”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content