U OKVIRU KAMPANJE “16 DANA AKTIVIZMA”: O ženskom organizovanju i SOS telefonu sa Ženskom sekcijom sindikata

U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama, aktivistinje UŽ Peščanik bile su gošće Ženske sekcije Saveza samostalnog sindikata Kruševac.

Nakon pozdravne reči Milijane Miloševic, predsednice Ženske sekcije SSS Kruševca, Snežana Jakovljević, osnivačica i predsednica UŽ Peščanik, govorila je o ženskom organizovanju i aktivizmu, kao i osnivanju SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja u porodici.

Postojanje ženskih specijalizovanih servisa za podršku ženama od neprocenjivog je značaja” – istakla je Snežana Jakovljević -“pre svega za same žene, a potom i za zajednicu, jer je SOS telefon jedinstveno mesto i prostor, u kojem se ženama bezrezervno i solidarno veruje i pruža psihosocijalna i emotivna podrška i razumevanje, kao i informacija o dostupnim vidovima institucionalne i zakonske zaštite.”

Ona je podsetila da je SOS telefon za žene sa iskustvom  nasilja u Kruševcu osnovan februara 2009. godine kao prva usluga takve vrste u Rasinskom okrugu. Od tada do danas, obučenom timu konsultantkinja na SOS telefonu obratilo se više od 1.000 žena. SOS telefon , 066 006 606 radi svakodnevno od 12 do 18 časova, od ponedeljka do petka, a subotom od 11 do 15 časova.

Slavica Stanojlović Urošević, koordinatorka programa za borbu protiv nasilja prema ženama u UŽ Peščanik, govorila je o procedurama i načinu rada SOS telefona.

Mi smo tu da bismo ženi dale podršku i omogućile joj da povrati snagu i resurse da se suporstavi nasilju i iz njega izađe” – istakla je Slavica Stanojlović Urošević – “Nasilje je rezultat disbalansa društvene moći između žena i muškaraca. Od porodičnog problema i nečega što se dešava između 4 zida, nasilje je postalo društveni problem zahvaljujući zalaganju ženskih grupa i organizacija svuda u svetu. Države su donosile zakone protiv rodno zasnovanog nasilja upravo zahvaljujući pristisku i zagovaranju ženskih grupa.

Učesnice tribine složile su se da se o nasilju danas više govori, obeležavaju se važne godišnjice, ali još uvek smo daleko od toga da kao društvo možemo da obezbedimo slobodan i bezbedan život polovini našeg stanovništva.

 Država mora da preuzme odgovornost da zaštiti žene, da podigne nivo njihove sigurnosti i bezbednosti i stvori efikasne mehanizme za sprečavanje i suzbijanje rodno zasnovanog nasilja.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content