U Ražnju završen Sabor frulaša i izvornog stvaralaštva “Dani Save Jeremića”

Sedamnаesti sabor frulaša i izvornog stvaralaštva “Dani Save Jeremića” je ove godine održan održan 8. i 9. jula u Ražnju. Okupilo se dvadesetak frulaša – izvođača koji su se na završnoј večeri predstavili mnogobrojnoj publici.

Saborovanje je započeo Petar Markuc iz okoline Beograda, inače Savin učenik, a nastupio je i Dobrivoje Todorović iz Vlaške kod Mladenovca koji se može pohvaliti prijateljstvom sa Jeremićem i muziciranjem sa čuvenim Carevcem, kao i sa 150 trajnih snimaka za Radio Beograd. Nastupili su još Miloš Tomić iz Gornjeg Milanovca i Pavle Obradović iz Čukojevca kod Kraljeva. Zanimljivi su bili i dueti braće Janka i Bogdana Lukića iz Kragujevca, koji su umeće sviranja na fruli sticali kod Bore Dugića, dede i unuka Srećka i Darka Perčevića iz Veluća kod Trstenika i Radoslava Simića i Slobodana Tomića iz Kruševca. Sa juga Srbije, iz Velike Grabovice kod Leskovca, stigao je Ivan Mitrović, a iz okoline Aleksandrovca Nemanja Miodragović. Da frula nije samo muški instrument pokazale su Dajana Đekić i Saška Dimitrijević iz Brusa, Neda Nikolić iz Kovina i Maja Kostadinović iz Boljevca. Čast domaćina branio je mlađani frulaš Luka Blagojević iz Smilovca i talentovani harmonikaš Veljko Milojković iz Šetke. Iz Bugarske, ražanjskoj publici predstavio se na kavalu Kalin Georgijev. Sve učesnike je pratio orkestar Branimira Đokića, dok su gosti večeri bili estradni umetnici Snežana Savić i Ljuba Lukić.

frulasi
Na svečanom otvaranu Sabora, 8. jula, održano je veče folklora i instrumentalista na kom su nastupili kulturno – umetnička društva “Abrašević” iz Niša, “Vidovdanski vez” iz Smilovca i “Sava Jeremić” iz Ražnja. U okviru manifestacije održana je i Osma likovna kolonija.

Organizatori tradicionalne dvodnevne manifestacije bili su Dom kulture Ražanj i KUD “Sava Jeremić”, a pokrovitelj Opština Ražanj.

Saborovanje se organizuje u znak sećanja na velikog srpskog frulaša Savu Jeremića rodom iz sela Poslon kod Ražnja.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content