U Trsteniku predstavljen projekat razvoja socijalnog preduzetništva

U Trsteniku je održana prezentacija projekta razvoja socijalnog preduzetništva koji realizuju Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga i Udruženje građana „Evrokontakt“.

Prezentaciji je prisustvovalo dvadesetak predstavnika lokalne vlasti, institucija i civilnog sektora.

Aleksandar Ćirić, predsednik Opštine Trstenik
Aleksandar Ćirić, predsednik Opštine Trstenik

Opština Trstenik ima potrebu da podigne standard stanovništva i zato ćemo rado pomoći ovakve projekte. U procesu tranzicije dosta ljudi u Trsteniku je ostalo bez posla a najugroženije grupe su osobe starije od 50 godina, mladi, samohrani roditelji, pripadnici romske zajednice. Socijalno preduzetništvo je idealan model da dođu do posla i prihoda. – kazao je Aleksandar Ćirić, predsednik Opštine Trstenik dodajući da se stepen razvijenosti jedne zajednice vidi u mogućnosti da se pomognu najugroženije grupe.

Na teritoriji Opštine Trstenik, u Stopanji, deluje preduzeće „Metaloplastika“ koje je primer dobre prakse kada je reč o socijalnom preduzetništvu. Ovo preduzeće je i nakon privatizacije zadržalo osnovnu delatnost, izradu plastične ambalaže, i ima 48 zaposlenih od kojih su 27 osobe sa invaliditetom.

Učesnici tribine su istakli da je najveća prepreka za razvoj socijalnog preduzetništva nedostatak zakonskog okvira ali i da pored toga sa lokala moraju krenuti inicijative koje će doprineti razvoju ovog vida preduzetništva.

Predstavnici Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba su naglasili da imaju problem u plasmanu svojih proizvoda i da im je neophodna pomoć lokalne vlasti kako bi privredni subjekti i institucije kupovali njihove proizvode.

U Trsteniku su izuzetno zainteresovani za razvoj socijalnog preduzetništva
U Trsteniku su izuzetno zainteresovani za
razvoj socijalnog preduzetništva

Za razvoj socijalnog preduzetništva zainteresovana su i udruženja građana koja se bave pružanjem usluga socijalne zaštite kao što je servis u kući ali je takve usluge jako teško održati na duže vreme.

Ova prezentacija nas je sve ohrabrila, jer je bila jako kvalitena uz vrlo dobar odziv. Videli smo čitavu lepezu mogućnosti, šta sve može da se uradi na lokalu dok čekamo zakon o socijalnom preduzetništvu. – ističe Aleksandar Šaronjić, direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga.

Zahvalni smo Opštini Trstenik jer je pokazala izuzetnu efikasnost u organizaciji ove prezentacije. Ovo je prva od planiranih šest prezentacija. Sledeća je u Ćićevcu 13. decembra, potom u Kruševcu 14. decembra, u okviru Evropske nedelje preduzetništva, i 15. decembra u Aleksandrovcu. Termini prezentacija u Varvarinu i Brusu biće naknadno određeni. – rekao nam je Nenad Krstić iz Udruženja građana „Evrokontakt“.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content