У УМЕТНИЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ: Изложба радова Габриела Глида

У Уметничкој галерији Крушевац у четвртак, 18. априла, у 19 сати, биће отворена изложба Габриела Глида “Хомеоапатија”.

Изложба Габриела Глида „Хомеоапатија“ у Уметничкој галерији у Крушевцу представља новије радове уметника, скулптуру и принт у карактеристичном комбиновању и реализацији традиционалних и нових материјала и сталном преиспитивању модела репрезентације. Минималистичким приступом и минуциозним поступком, употребом реди мејд објеката и скулпторалне обраде различитих материјала, на нивоу алузивности подстиче низ питања и могућа тумачења савременог света као феномена индивидуалне и друштвене стварности.

Изложба „Хомеоапатија или Глидов појмовник света полазних тачака“ добија више од једног значења, посебно што није мишљена као амбијентална целина, са радовима који сваки појединачно у лако остваривој комуникацији и препознатљивости отварају слојевите и нове односе.

Представљена под истим називом током прошле године у Београду, допуњена новим радовима, задржава тумачења Јелене Спаић, дата у тексту каталога изложбе, који је конципиран као појмовник представљених дела, упућујући на наративност и могућа значења сваког рада појединачно.

ГАБРИЕЛ ГЛИД (Београд, 1966)је дипломирао и магистрирао на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Николе Јанковића, где је сада редовни професор за предмет вајање и цртање. Био је гостујући професор на Norbotten Art School, Lulea, Sweden 2002. године, и професор на предмету скулптура (директор студија, course coordinator-sculpture department) Lasalle Sia, University of The Arts, Singapore 2004-2005.

До сада је реализовао 20 самосталних изложби и учествовао на стотинак колективних изложби у земљи и иностранству.

Дела му се налазе у више јавних и приватних колекција у Србији (Музеј савремене уметности и Народни музеј у Београду, Музеј града Београда, Музеј Zepter, Telenor колекција).

Добитник је Награде за скулптуру у металу ФЛУ 1991. године; Награде “Златно длето –Јесења изложба” у Београду 1994. године ; Награде за скулптуру на Бијеналу минијатурне уметности у Горњем Милановцу 2000. године; Политикине награде за најбољу изложбу у Србији за 2018. годину.

Изложба је отворена до 18. маја 2024.

 Кустос изложбе: Биљана Грковић

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content