Ukinuto vanredno stanje zbog poplava u Trsteniku

Odlukom Štaba za venredne situacije na današnjoj sednici ukinuta je vanredna situaciju na teritoriji Opštine Trstenik.

Preliminarna procena štete na poplavljenim usevima i oranicama na području opštine iznosi više od 172 miliona dinara. Zapadna Morava poplavila je oko 1.200 hektara, a više od polovine ovog zemljišta čine usevi i oranice.

Prema preliminarnoj proceni, šteta na voćnom i sadnom materijalu iznosi 90 miliona dinara. Zapadna Morava se izlila na 787 hektara poljoprivrednog zemljišta i nanela štetu na usevima i povrtarskim poljoprivrednim kulturama. Ponovo je stradala i plastenička proizvodnja koja za mnoge poljoprivrednike u Trsteniku predstavlja osnovni izvor prihoda. Pod vodom su se našli i plastenici koji su dobijeni iz donacije nakon poplava 2014. godine, poplavljene su i tek obnovljene kuće jer je država nakon 2014. malo toga uradila na najvažnijem segmentu, a to je preventive. – rekao je Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik.

Komisije za procenu štete na poljoprivrednim i građevinskim objektima su na terenu i procenjuju štetu na mestima gde se voda povukla.

Na teritoriji Opštine Trstenik tokom poplava ugroženo je i 10 porodičnih kuća u kojima je, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje urađena dezinfekcija.

Građani štetu na poljoprivrednim i građevinskim objektima mogu prijaviti u Uslužnom centru Opštine Trstenik i Mesnim kancelarijama do kraja marta meseca.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content