VANREDNI ILI REDOVNI IZBORI?: Odluka u naredne tri nedelje

Ako se vlast odluči za raspisivanje vanrednih izbora, na birališta će se izaći 23. ili 30. juna ove godine, ova dva datuma razmatralo je najuže rukovodstvo Srpske napredne stranke u ponedeljak uveče.

Konačna odluka o tome da li će se glasati ove godine ili u redovnom terminu, na proleće sledeće godine, naprednjaci bi, piše list, trebalo da donesu u naredne tri nedelje.

U slučaju da, ipak, prevagne opcija redovnih republičkih izbora, oni će biti održani 3. maja sledeće godine, zajedno sa redovnim lokalnim i pokrajinskim.

U narednim danima predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić trebalo da obavi seriju konsultacija sa koalicionim partnerima, ali i razgovore sa nekim od ključnih svetskih političkih figura, kako bi odmerio koja je opcija bolja sa stanovišta države, imajući pre svega u vidu ekonomiju, odnosno nove investicije i izazove koji predstoje u rešavanju kosovskog pitanja.

 U slučaju da se zakažu za 23. jun, izbori najranije mogli biti raspisani 24. aprila, a najkasnije 9. maja.

Ako se na izbore bude išlo nedelju dana kasnije, 30. juna, oni bi morali da budu raspisani između 1. i 16. maja.

Da bi došlo do vanrednih izbora, predsednik države morao bi da raspusti Narodnu skupštinu, i to na obrazloženi predlog Vlade.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content