VANREDNI ILI REDOVNI IZBORI?: Odluka u naredne tri nedelje

0

Ako se vlast odluči za raspisivanje vanrednih izbora, na birališta će se izaći 23. ili 30. juna ove godine, ova dva datuma razmatralo je najuže rukovodstvo Srpske napredne stranke u ponedeljak uveče.

Konačna odluka o tome da li će se glasati ove godine ili u redovnom terminu, na proleće sledeće godine, naprednjaci bi, piše list, trebalo da donesu u naredne tri nedelje.

U slučaju da, ipak, prevagne opcija redovnih republičkih izbora, oni će biti održani 3. maja sledeće godine, zajedno sa redovnim lokalnim i pokrajinskim.

U narednim danima predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić trebalo da obavi seriju konsultacija sa koalicionim partnerima, ali i razgovore sa nekim od ključnih svetskih političkih figura, kako bi odmerio koja je opcija bolja sa stanovišta države, imajući pre svega u vidu ekonomiju, odnosno nove investicije i izazove koji predstoje u rešavanju kosovskog pitanja.

 U slučaju da se zakažu za 23. jun, izbori najranije mogli biti raspisani 24. aprila, a najkasnije 9. maja.

Ako se na izbore bude išlo nedelju dana kasnije, 30. juna, oni bi morali da budu raspisani između 1. i 16. maja.

Da bi došlo do vanrednih izbora, predsednik države morao bi da raspusti Narodnu skupštinu, i to na obrazloženi predlog Vlade.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

11 + 6 =

Skip to content