VARVARINCI IMENOVALI 152 ULICE: Burduš dobija ulicu u Maskaru a Erih Šlomović u Bačini

Na predlog Radne grupe za imenovanje ulica, trgova i zaseoka na teritoriji opštine Varvarin, Skupština opštine Varvarin donela je odluku kojom će 152 ulice u naseljenim mestima ove opštine tokom naredne godine dobiti nove, zvanične nazive.

Građani opštine Varvarin sa prebivalištem u ulicama koje će dobiti nove nazive moći besplatno da u ličnim dokumentima promene adresu a biće postavljene i table sa nazivima ulica i kućni brojevi.

Svoje ulice dobiće velikani srpskog glumišta poput Jovana Janićijevića Burduša u Maskaru, Radmile Savićević u Obrežu, Žanke Stokić i Miodraga Petrovića Čkalje u Zalogovcu dok će kolekcionar umetničkih predmeta koji je iza sebe ostavio najveću zbirku impresionista i postimpresionista na Balkanu, Erih Šlomović dobiti ulicu u Bačini gde su ova dela i sačuvana tokom Drugog svetskog rata.

U Bačini će ulicu dobiti admiral Milan J. Radojević, potpukovnik Vojske Kraljevine Srbije koji je formirao prvu srpsku rečnu ratnu flotilu. Čuveni hirurg dr Mija Milenković dobiće ulicu u svom rodnom Obrežu.

Poznata srpska slikarka Nadežda Petrović dobiće ulicu u Donjem Katunu, herojina Velikog rata Milunka Savić u Karanovcu, a humanitarka Dijana Budisavljević, koja je iz logora NDH i od sigurne smrti spasila veliki broj srpske dece, u Zalogovcu.

Neke ulice poneće imena po vojnicima i policajcima stradalim u ratovima devedesetih godina pa će tako Dragan Tomašević dobiti ulicu u Varvarinu, Nenad Simić u Obrežu, a Dejan Miletić u Bačini.

Među imenima koje će poneti ulice u Varvarinu i temnićkim selima nalaze se poznati književnici, naučnici, vojskovođe i državnici, u Marenovu dve ulice dobiće dva odlikovana Marenovca, učesnici Balkanskih ratova i Velikog rata, dok će dve glavne ulice u Zalogovcu poneti imena Patrijarha Pavla i Nikole Pašića.

Izvor: Temnić-info

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content