VEČERAS SVETOSAVSKA AKADEMIJA: Svetosavska nagrada Živki Petrović

0

Svetosavska akademija u organizaciji Eparhije kruševačke, Kulturnog centra Kruševac i Kruševačkog pozorišta, biće održana večeras u 18 časova u Kruševačkom pozorištu.

Ovogodišnja dobitnica Svetosavske nagrade je Živka Petrović, profesorka muzičke kulture u OŠ „Dragomir Marković“ u Kruševcu. Srednju muzičku školu je završila u MŠ “dr Vojislav Vučković” u Nišu, diplomirala na Pedagoškoj akademiji u Skoplju, odsek muzičke kulture. Vodila je dečiji hor “Neven” koji je radio pri Kulturnom centru Kruševac. Bila je član brojnih kruševačkih vokalnih ansambala i horova kao i vokalni solista Gradskog tamburaškog orkestra. Osnivač je i umetnički rukovodilac Etno grupe “Lazarice”.
Grupa je nastala 2010.godine na inicijativu prof.muzike Živke Petrović i Snežane Panić. Od početnih osam, prerasla je u grupu od preko 50 članova, poštovaoca, stare izvorne, narodne muzike, trudeći se da je otrgnu od zaborava i predstave javnosti u novom svetlu.Zbog velikog interesovanja i želje mladih ljudi da se bave etno muzikom, grupa je prerasla u ansambl.
„ Lazarice“, takođe, se bave i prikupljanjem zapisa starih pesama, kao i zapisa o narodnim običajima i obredima, a do sada su zabeležili preko 150 pesama i običaja našeg kraja.
Pored mnogobrojnih nastupa, pobednici su na XI majskim svečanostima u Bjeljini na šestoj i sedmoj Etnoviziji u Etno selu Latkovac, učesnici polufinalne emisije drugog serijala emisije Šljivik, pobednici V Festivala izvorne muzike „Pod bukljom – kraj izvora“ Ranilovac 2013. i osvajači II nagrade na XIII Majskim susreta u Bjeljini, dobitnici Vidovdanske pohvale grada Kruševca za doprinos očuvanju narodne baštine.

Besedu o Svetom Savi će govoriće  pesnikinja Jelena Protić Petronijević a u programu učestvuju Asim Savran, učenici OŠ „Sveti Sava“ Čitluk, Mešoviti crkveni hor „Sveti Knez Lazar“ i Dečiji crkveni hor „Sveti Knez Lazar“,

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

7 + seventeen =

Skip to content