IN MEMORIAM: Preminuo profesor Moma Antonović

Juče je u Beogradu preminuo Momčilo Moma Antonović, (81),  bivši dugogodišnji dekan i profesor Fakulteta likovnih umetnosti (FLU).

Antonović je rođen u Kruševcu 29. oktobra 1938. godine od oca Jovana i majke Radmile. Potiče iz ugledne kruševačke porodice. Osnovnu školu završava u Kruševcu. Kao devetogodišnjak objavljuje svoju prvu pesmu posvećenu majci.

Već naredne godine u gimnaziji u Kraljevu, kao učenik petog razreda, objavljuje svoju prvu pripovetku „Moj stric Mladen“. Objavljuje i pesmu „Zelena sivina“.

U klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića završava Akademiju likovnih umetnosti i završava postdiplomske studije. U članstvo Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) primljen je 1964.

Do 1973. godine, kada je izabran za asistenta na likovnoj akademiji, stvara kao slobodan umetnik i priređuje nekoliko zapaženih samostalnih izložbi. Predaje u svim zvanjima predmete slikanje i crtanje. Bio je šef slikarskog odseka, prodekan za nastavu, a 1988. godine izabran je za redovnog profesora. Dekan Fakulteta likovnih umetnosti bio je u tri mandata.

Usavršavao se na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Sjedinjenim Američkim državama, Nemačkoj, Engleskoj, Škotskoj, Holandiji, Belgiji, Španiji, Mađarskoj… Kao gostujući profesor boravio je u Školi lepih umetnosti u Budimpešti, Edinburgh College of Art.

Antonović je imao više od sto samostalnih izložbi uz učešće na mnogobrojnim koletivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content