ZAVETNICI O FINANSIRANJU SPORTA U KRUŠEVCU: Novac dobijaju privilegovani klubovi!

0

Srpska stranka Zavetnici obratila se javnosti saopštenjem koje se bavi finansiranjem sporta u Kruševcu.

Kada je reč o budžetskom finansiranju sporta od strane Grada Kruševca istakao bih niz nedostataka čijom bi se promenom sigurno popravio kvalitet i rad u sportskim klubovima, a samim tim i celokupan sport u našem gradu.

Budžetska sredstva koja se odvajaju samo jednim manjim delom odlaze na finansiranje sportskih klubova koji su realno nosioci sporta u našem gradu dok veći deo odlazi na finansiranje Sportskog centra Kruševac. Nelogično je da SC Kruševac koji poseduje veliki broj sportskih objekata ne može sam sebe da finansira.

Veliki broj zaposlenih kao i nenaplaćivanje termina „privilegovanim“ klubovima dovodi do toga da budžet za sport odlazi na plate radnicima koji realno nisu prioritet za razvoj sporta, naročito ako je broj zaposlenih više puta veći od onog koji je zaista potreban.

Od dela budžeta za sport koji se raspoređuje sportskim klubovima samo neznatni deo se dodeljuje po utvrđenoj kategorizaciji (malo više od 10%) dok ostatak raspoređuje komisija za sport po veoma sumnjivim kriterijumima samo njima znanim. Tako da se neki od najtrofejnijih i najuspešnijih klubova ne nađu u raspodeli predviđenoj za „klubove koji su prepoznati kao klubovi od interesa za grad“, a nađu se klubovi koji svojim rezultatima, ispadanjem iz višeg u niži rang i nalaženjem u donjem delu tabele budu finansirani milionskim iznosima.

Mnogo puta su finansirani i klubovi koji imaju jednog ili dva predstavnika stotinama hiljada dinara dok neki od najmasovnijih budu preskočeni. Ovakvi kriterijumi dovode do toga da mladi i uspešni sportisti osećaju nepravdu, diskriminaciju i prestaju da se bave sportom jer su se mnogo puta našli u situaciji da nisu u mogućnosti da otputuju na međunarodna takmičenja iako su najbolji u zemlji dok „drugorazredni“ sportisti koji su daleko od vrha u svom sportu na nivou naše zemlje budu privilegovani i obezbedi im se daleko više od onoga što zaslužuju.

Ovako nezdrava atmosfera donosi razaranju kruševačkog sporta, a sve češća pravdanja od strane čelnika grada kako je teška finansijska situacija nailaze na sve manje verovanja u njihovu stranu priče. Svi pokušaji da se utvrde jasni kriterijumi za raspodelu sredstava već godinama nailaze na zatvorena vrata, a određenim dokumentima se samo „zamažu oči“ kruševačkim sportistima. Da bi se išta promenilo nabolje potrebno je da se pokrene stipendiranje talenata, edukacija i školovanje, i rezerva u budžetu za sport ukoliko dođe do toga da se neko u toku godine plasira na SP, EP, BP, MI, a pre svega pravedna dodela sredstava klubovima po već utvrđenoj kategorizaciji koju lokalne vlasti ne poštuju i na taj način diskriminišu sportiste sa vrhunskim rezultatima”, navodi se u saopštenju Srpske stranke Zavetnici koji je potpisao Miloš Ašanin, član Izvršnog odbora.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

8 + 8 =

Skip to content