ZBOG KORONA VIRUSA: Ugroženo poslovanje komunalnih preduzeća

Epidemija korona virusa najviše štete nanela je komunalnim preduzećima u Rasinskom okrugu, istaknuto  je danas na sastanku Saveza samostalnih sindikata za Grad Kruševac i opštine Ćićevac i Brus.

“Poslovni centar” iz Kruševca je zbog zatvaranja pijaca i parkinga ostao bez značajnih prihoda.

Parking kod Opšte bolnice, koji nam je donosio značajan novac, je pretvoren u KOVID parking. Pijace nisu radile skoro dva meseca tako da smo i tu ostali bez prihoda. Plaćanja su korisnicima naših usluga odložena za dva meseca što se osetilo na finansijama. Pored svega nismo mogli da računamo ni na prihode od vašara. Zato je “Poslovni centar” upao u dug jer smo ranije započeli investicije koje nismo mogli da obustavimo, kaže Saša Ćatić, predsednik Sindikata u “Poslovnom centru”, dodajući da je “nezadovoljstvo u preduzeću veliko”.

Probleme u JKP “Rasina” u Brusu izazvala je promena na čelu lokalne vlasti.

Radnicima kasni isplata primanja iako su svi zaposleni u ovom preduzeću sve vreme radili. Pokušali su da stupe u kontakt sa novom predsednicom opštine ali im je rečeno da je “budžet prazan i da nema para”, objašnjava Mladen Jovanović, poverenik sindikata za Brus.

U Javnom-komunalnom preduzeću “Kruševac” suočavaju se sa drugom vrstom problema.

Sedam radnika je napustilo preduzeće jer su dobili bolju ponudu od turske firme koja izvodi radove na autoputu Pojate – Kruševac. Tamo imaju platu od 700 evra i topli obrok dok su kod nas radili za 35.000 dinara. Po primanjima vozači su praktično izjednačeni sa običnim radnicima iako odgovaraju i za opremu i za druge radnike. Zato odlaze tamo gde dobiju bolje uslove, pojašnjava Marko Marković iz Sindikata JKP “Kruševac” dodajući da se može očekivati mnogo veći egzodus radnika jer turska firma “Enka” ima potrebu za nekoliko stotina radnika.

Pored komunalnih preduzeća u problemima je i najveći autoprevoznik u Rasinskom okrugu “Jugoprevoz”. Zbog korona virusa ovo preduzeće je drastično smanjilo obim poslovanja i nekoliko meseci vozilo po subotnjem, redukovanom redu vožnje što je uticalo na prihode i plate zaposlenih. Situacija je neznatno poboljšana sa početkom nove školske godine ali je obim poslova i dalje daleko od uobičajenog, pre početka epidemije.

 

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

twenty + fourteen =

Skip to content