Potrošili manje od predviđene sume jer se rodilo malo beba!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Istraživanje “Zašto rode zaobilaze Temnić?” pokazalo je da se Opština Varvarin suočava sa ozbiljnim demografskim i društvenim problemima što, u perspektivi, ugrožava normalno funkcionisanje zajednice.

Šta je pokazalo istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac vezano za demografska kretanja u Opštini Varvarin?

Na popisu stanovništva 2011. godine u Varvarinu je registrovano samo 2.936 osoba mlađih od 14 godina FOTO: S. Milenković
Na popisu stanovništva 2011. godine u Varvarinu je registrovano samo 2.936 osoba mlađih od 14 godina FOTO: S. Milenković

U poslednjih 50 godina broj stanovnika Opštine Varvarin smanjen je za trećinu, sa 26.423 na 17.966.

– U poslednjih 25 godina između dva popisa stanovništva Opština Varvarin „gubi“ oko 2.500 stanovnika, odnosno od 200 do 250 godišnje.

– Prema projekciji Zavoda za statistiku Republike Srbije broj žitelja opštine je 2014. godine iznosio 17.349, što je za 617 manje u odnosu na popis stanovništa 2011. godine kada je bilo 17.966 stanovnika.

– Ukoliko se trend smanjenja broja stanovnika nastavi, Opština Varvarin će na popisu 2021. godine imati između 15.000 i 15.500 stanovnika, a 2031. godine manje od 13.000 žitelja.

– Opština Varvarin je svrstana u treću grupu opština u kojima se, između dva popisa, broj stanovnika smanjuje za 15 %.

– Od 21 naselja u Opštini Varvarin smanjenje broja stanovnika je registrovano u 20 naselja.

– Najdramatičnija situacija je u selima Gornjeg Temnića. Od 106 beba u 2015. godini sa ovog područja je bilo samo devet.

– Broj zaposlenih u Opštini Varvarin na 1.000 stanovnika, 92,  je najniži u Rasinskom okrugu.

– Prosečna starost stanovnika Opštine Varvarin je 45,6 godina.

– Na popisu 2011. godine registrovano je samo 2.936 osoba mlađih od 14 godina.

– Svake godine u varvarinskim školama je 50 đaka manje.

– Mladi ljudi, u reproduktivnoj dobi, napuštaju područje Varvarin i odlaze na rad u inostranstvo ili na studije u univerzitetske centre iz kojih se mali broj vraća.

– Centar za socijalni rad u Varvarinu ima 908 korisnika po raznim osnovama, što je skoro 5% ukupne populacije. varvarin2016-ig14

Ovo je samo deo upozoravajućih demografskih podataka i zapažanja koji se odnose na Opštinu Varvarin. Razlog više za zabrinutost je činjenica da se ne radi o nekoj brdskoj – planinskoj komuni, već opštini koja je locirana u „srcu Srbije“, sa dobrim komunikacijama sa glavnim putnim pravcima, odličnim privrednim i poljoprivrednim potencijalom…

U „Strategiji održivog razvoja Opštine Varvarin“ navodi se da su strateški prioriteti ekonomski razvoj i zapošljavanje, infrastruktura, društveni razvoj, poljoprivreda i razvoj sela, zaštita životne sredine.

Planirani prioriteti neće moći da budu realizovani ukoliko se postojeći demografski trendovi nastave, jer zajednica neće imati najvažaniji element, a to su ljudski resursi i potencijali.

Šta Opština Varvarin, sa svojim ograničenim finansijskim resursima, preduzima da bi poboljšala natalitet?

Zorica Savić, načelnica odeljenja za finansije Opštine Varvarin FOTO: S. Milenković
Zorica Savić, načelnica odeljenja za finansije Opštine Varvarin FOTO: S. Milenković

U 2015. godini na ime naknada za nezaposlene porodilje iz opštinskog budžeta je isplaćeno 12,8 miliona dinara, a kao naknada za novorođenčad 588.000 dinara. Nezaposlena porodilja dobija podršku od 12.000 dinara na mesečnom nivou, dok beba ne napuni godinu dana. Veliki je broj nezaposlenih porodilja i sve je veći broj žena koje to primaju. Prošle godine smo preraspodelom sredstava uspeli da obezbedimo naknadu. U ovoj godini je za nezaposlene porodilje predviđeno 13,4 miliona dinara, a za naknade za novorođenčad 600.000 dinara. – objašnjava Zorica Savić, načelnica Odeljenje za privredu, finansije, urbanizam, stambeno – komunalne poslove i inspekcijski nadzor opštine Varvarin i dodaje – Koliko beležimo pad nataliteta ukazuje podatak da smo prošle godine u budžetu predvideli 800.000 dinara za novorođenčad, a isplatili 588.000 dinara jer, na žalost, beba nije bilo dovoljno.

Za naselja u Opštini Varvarin karakterističan je proces starenja stanovništva, što prouzrokuje niz problema, jer se radi o komuni koja svoj ekonomski razvoj, ili je možda bolje reći opstanak, bazira na poljoprivredi i preradi poljoprivrednih proizvoda. Veliki broj starih ljudi u selima nije u mogućnosti da obrađuje zemlju. Tako ostaju bez osnovnih prihoda i pomoć moraju da traže od lokalne zajednice.

Stara lica u Opštini Varvarin, najčešće socijalno ugrožena lica, primaju od Crvenog krsta Varvarin pomoć u namirnicama, sredstvima za higijenu, brašnu, odeći, obući. U prethodna četiri meseca starija lica su koristila usluge projekta „Pomoć u kući za starija lica“ kojom je bilo obuhvaćeno 70 korisnika u 19 sela naše opštine i radile su 11 gerontodomaćice. – priča Ljiljana Arsić, sekretar Crvenog krsta Varvarin, dodajući da stare osobe u ovu organizaciju najčešće dolaze u zimskom periodu, kada najviše traže hranu i obuću.

Mladi u Varvarinu traže posao i kvalitetniji društevni život FOTO: S. Milenković
Mladi u Varvarinu traže posao i kvalitetniji društevni život FOTO: S. Milenković

Projektom Narodna kuhinja sprema se i distribuira hrana za 140 korisnika, ali su kapacitet i dobijeni artikli hrane od Crvenog krsta Srbije za 150 korisnika.

Hrana se deli na 12 puntktova i to: Varoš Varvarin, Selo Varvarin, Obrež, Bačina, Orašje, Bošnjane, Maskare, Donji Katun, Gornji Katun, Cernica, Suvaja i Izbenica. Deset artikla hrane za Narodnu kuhinju dobijamo iz Crvenog krsta Srbije, a nedostajuće namirnice, kao što su suhomesnati proizvodi i začini, kupujemo sredstvima koje je obezbedila lokalna samouprava. Pripremu i distribuciju hrane obavlja STC „Temnić“ sa kojim imamo sklopljen ugovor za te poslove. Finansijskim planom za 2016. godinu za Narodnu kuhinju obezbeđena su sredstva u iznosu od 3.515.149 dinara. Uvidom u podatke iz ranijih godina utvrdili smo da se broj korisnika povećava. – naglašava Ljiljana Arsić.

Analizirajući sve dostupne podatke, jasno je da će nadležni u Opštini Varvarin u narednih 10 do 15 godina morati da ulože ogromne napore i stvore ambijent pogodan za ostanak mladih ljudi. Posao, zanimljiv društevni život, kulturni i sportski događaji su ono što mladi traže da bi ostali u Varvarinu i okolnim selima.

Na drugoj strani, moraće i lokalne servise da podrede potrebama starije populacije koja je sve brojnija. U tim naporima sigurno će im biti potrebna i pomoć državnih institucija koja je, za sada, izostala.

Varvarin2016

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

2 komentara

 1. Darko kaže

  Na kraju ce nas ostati taman toliko da ce svi stanovnici raditi u opstini i u javnim preduzecima. Jedino se njima isplati ziveti u ovoj opstini… clanska karta partije i pravac javno preduzece. Jos nesto veoma bitno… za novorodjencad opstina izdvoji 800 hiljada a za crkvu svake godine izdvoji 4 miliona. Ne ide to tako rodjaci. Ajd uzdravlje i ja odoh iz Varvarina.

  1. mirko kaže

   Odvaja vise za crkvu jer se vise i umire! 🙂
   Za novorodjence ce daju celih 6000din!

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

three × 3 =