Svakoj bebi u Kruševcu biće proveren sluh

U akciji “Blic fondacije” – “Srce za decu”  aparate ze neonatalni skrining sluha dobila porodilišta u Jagodini i Kruševcu.

Cilj ove akcije “Blic fondacije”, čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravlja a medijski partner RTS, je da se za svih 56 porodilišta u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba i da neonatalni skrining bude obavezan.

Bez aparata za otoakustičku emisiju nije moguće na vreme otkriti da dete ima problem sa sluhom. U Srbiji se svake godine rodi 60.000 dece, a više od 300 beba ima urođeno oštećenje sluha.

Jelena Isaković (Ringier Axel Springer), dr Slobodanka Jotić, direktorka Opšte bolnice Kruševac, dr Desa Antić, načelnica Odeljenja neonatologije, i Nada Gogić, novinarka RTS-a, sa aparatom za rani skrining sluha kod beba FOTO: M. Milinković - RAS
Jelena Isaković (Ringier Axel Springer), dr Slobodanka Jotić, direktorka Opšte bolnice Kruševac, dr Desa Antić, načelnica Odeljenja neonatologije, i Nada Gogić, novinarka RTS-a, sa aparatom za rani skrining sluha kod beba FOTO: M. Milinković  (RAS)

Načelniku neonatolgije u Kruševcu dr Desi Antić, aparat za neonatalni skrining sluha predala je Nada Gogić, novinarka RTS-a.

Svaki roditelj, pa i ja, često se žali na svoje dete… Kritikujemo ih, pa kažemo: “Ne sluša me”. Od kako pratim humanitarnu akciju “Srce za decu”, sve češće, barem u sebi, tu svoju rečenicu dopunjavam sa: „ali važno je da može da me čuje“. Takav osećaj želim svim roditeljima, a odgovor na ovu zdravstvenu dilemu će ubuduće roditelji dobijati veoma brzo, jer će im to omogućavati aparati za skrining sluha novorođenčadi, u svih 56 porodilišta Srbije. Nadam se da će se pohabati- donoseći samo dobre vesti! Primeri roditelja koji nisu bili u prilici da smetnje sa sluhom njihove dece budu otkrivene na vreme, za sve nas su velika opomena. Lekciju smo, nadam se, naučili – kazala je Nada Gogić.

Dr Desa Antić je kazala da se u Kruševcu godišnje rodi oko 1.600 beba.

U našem porodilištu do sad se nije radio skrining sluha pošto nije bilo mogućnosti da se obezbedi odgovarajući aparat te će ova donacija biti od velikog značaja za naš rad. U ime Neonatološkog odeljenja i naših beba zahvaljujem se “Blic fondaciji” na ovako značajnoj donaciji – rekla je dr Antić.

U akciji “Blic fondacije” – “Srce za decu” aparate za proveru sluha kod beba u protekla tri meseca dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (Višegradska), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju, Priboju, Jagodini i Kruševcu.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content