“Trajal” u stečaju!

U najvećem kruševačkom preduzeću, “Trajal Korporaciji”, rešenjem stečajnog sudije, od pre nekoliko dana je otvoren stečajni postupak.

Rešenjem stečajnog sudije od 31. maja 2016. godine otvoren je prethodni stečajni postupak za ispitivanje ispunjenosti uslova za otvaranje postupka stečaja u skladu sa UPPR-om. Ročište za odlučivanje po predlogu za pokretanje postupka stečaja reorganizacijom u skladu sa UPPR-om određuje se za 8. jul 2016.godine u Privrednom sudu u Kraljevu”, navodi se u saopštenju Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

“Trajal Korporacija” u svom sastavu ima, u četiri fabrike, oko 1.100 radnika. Za poslednji dobrovoljni, socijalni program prijavilo se samo dvadesetak radnika.

Ukupna dugovanja “Trajala” su oko 45 miliona evra a najveći poverilac je Komercijalna banka kojoj se duguje oko 15 miliona evra. Jedan od poverilaca  je i bugarska kompanija “Brikel EAD”, bivši vlasnik “Trajala”.

Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić u nekoliko navrata je obećavao da će problem “Trajala” biti rešen tako što će dve fabrike, Fabrika eksploziva i Fabrika zaštitnih sredstava, postati deo Namenske industrije Srbije, ali to nikada nije realizovano.