Kancelarija za mlade u borbi za kvalitetniji život

Mladi u Varvarinu se, u mini-anketi koju je sproveo CINK, najčešće žale da im je „život jako monoton, jer se svodi na izlaske u poznate kafiće i susrete sa istim ljudima“.

Pre sedam godina u Varvarinu je osnovana Kancelarija za mlade koja bi svojim aktivnostima trebalo da doprinese kvalitetnijem društvenom životu mladih u ovom mestu.

Marija Brajović, koordinatorka Kancelarije za mlade u Varvarinu FOTO: S. Milenković
Marija Brajović, koordinatorka Kancelarije za mlade u Varvarinu FOTO: S. Milenković

Poslednjih sedam godina bavim se omladinskom politikom i radom sa mladima, kao koordinatorka Kancelarije za mlade opštine Varvarin, i kao volonterka koja ne odustaje od cilja da se mladima u Varvarinu stvori i omogući kvalitetniji život u njihovoj lokalnoj zajednici”, ističe Marija Brajović.

Kancelarija za mlade u Varvarinu postoji skoro sedam godina. Ima usvojen Lokalni akcioni plan za mlade od 2011 – 2015. godine (ove godine se radi revizija), veliki broj uspešnih akcija, seminara, obuka, aktivnosti i humanitarnih programa, kao i realizovanih projekata, finansiranih od strane Ministarstva omladine i sporta.

Dobili smo brojna priznanja, zahvalnice i diplome kao jedna od najbolje organizovanih Kancelarija za mlade u Srbiji. Čak smo proglašeni za najbolju Kancelariju za mlade u 2014. godini, prema oceni Evropskog omladinskog centra koji je radio sa REC-om i Savetom Evrope. Dobili smo 100.000 dinara kao nagradu. Predložila sam da odvedemo najaktivnije volontere tri dana na rafting kod Priboja. Imali smo organizovani smeštaj, obezbeđenu hranu, organizovali smo taj izlet sa kolegama iz Priboja. Oko 25-oro mladih je bilo tamo. Tokom svih ovih godina usluge koje pruža kancelarija koristilo je hiljade mladih ljudi. Generacija za generacijom je prepoznavala ciljeve formiranja KZM u Varvarinu i osnaživala je svojim idejama, kreativnošću i aktivizmom. Tokom ovih sedam godina održano je preko 100 radionica, desetine treninga, obeležavani su svi značajni datumi različitim akcijama i ono, na šta smo najviše ponosni, organizovano je bezbroj humanitarnih akcija”, nabraja Marija Brajović.

Projektima koje je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta, opremljene su prostorije Kancelarije za mlade koje se nalaze u Domu kulture, na drugom spratu. U tom kutku za mlade je osam kompjutera, štampač, projektor, platno, laptop, foto-aparat, foteljice, sto za stoni fudbal, mini bilijar, mnoštvo društvenih igara…

Kancelarija za mlade u Varvarinu je 2014. godine dobila nagradu kao najbolja u Srbiji FOTO: S. Babović
Kancelarija za mlade u Varvarinu je 2014. godine dobila nagradu kao najbolja u Srbiji FOTO: S. Babović

Marija ističe da je najveći problem mlade “dovući do kancelarije”.

Obično žele da dođu kada čuju da će dobiti opravdani izostanak iz škole, ali kada se uvere kako funkcionišu naše radionice, pre svega u oblasti neformalnog obrazovanja, zainteresuju se i ostanu. Po jednoj radionici imamo bar 30 polaznika i to samo zbog ograničenog broja mladih. Kada su humanitarne akcije, odziv je izuzetan. Tako se 8. marta okupi od 50 do 100 mladih koji organizovano, na osnovu spiska Centra za socijalni rad, obilaze starije meštanke koje žive same i umesto cveća odnose pakete sa namirnicama“.

Projektima su, takođe, napravljena dva parka za decu i mlade, organizovani muzički festivali, sportske manifestacije, velika šahovska tabla u centru grada i dve mesne zajednice, pripremane pozorišne predstave omladinske scene.

Neformalnim obrazovanjem je kroz treninge, seminare, tribine i ulične akcije postignuto podizanje svesti kod mladih o zaštiti životne sredine, razvijanju socijalne inkluzije, zdravim stilovima života, borbe protiv nasilja, bezbednosti mladih, toleranciji i poštovanju ljudskih prava”, kaže Marija i dodaje – U saradnji sa relevantnim institucijama organizovan je i niz radionica unapređivanja svih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih. Kroz promociju karijernog vođenja i savetovanja, mladi su imali prilike da se kroz realne susrete upoznaju sa zanimanjima i pričaju sa ekspertima različitih profila kako bi lakše doneli odluku o upisu na željene fakultete i odabiru svojih zanimanja. Obuke o privatnom preduzetništvu, vođenju posla, biznis planovima, pisanje radne biografije, kao i organizovanje seminara za aktivno traženje posla i samozapošljavanje, kurseva za sticanje novih veština (računari,  jezici)”.

Mladi Varvarinci se najviše angažuju u humanitarnim akcijama FOTO: S. Milenković
Mladi Varvarinci se najviše angažuju u humanitarnim akcijama FOTO: S. Milenković

Povećavanje mobilnosti mladih je još jedan od prioriteta Kancelarije za mlade Varvarin. Tokom prethodnih godina organizovano je mnoštvo ekskurzija aktivista i aktivistkinja. Sav trud i zalaganje mladih se nagrađivao putovanjem koje je, naravno, uvek bilo besplatno. Mladi Varvarinci i Varvarinke su obilazili gradove u Srbiji i razmenjivali iskustva sa mladima iz drugih opština, gradova, okruga, upoznavali su njihove običaje, tradiciju, istoriju, kulturu…

Prepoznavanje potreba i problema u lokalnoj zajednici je značajno uticalo na zainteresovanost mladih da pristupe njihovom rešavanju. Sve aktivnosti su organizovane po želji mladih. Kancelarija za mlade je mesto gde se oni osećaju bezbedno i gde ne postoje tabu teme, odbačenost, nerazumevanje. Ovde su svi isti, a različiti, svi imaju jednake šanse, bez diskriminacije, sa pravom na svoje mišljenje i svoj stav! Prvo što nauče je da budu tim i da svoje različite ideje sprovedu zarad zajedničkog cilja. Aktivno slušaju svoje prijatelje, vršnjake, ljude u svom okruženju i ne donose odluke na osnovu tuđih mišljenja. Obuju tuđe cipele da bi razumeli nečiji svet i volontiraju jer uživaju da ovaj svet čine boljim!”, naglašava Marija Brajović.

varvarin2016-ig12
Aktivnosti Kancelarije za mlade

U Kancelariji za mlade ističu da lokalna samouprava prepoznaje značaj i rezultate njihovog rada, ali se sav trud, uložena energija i vreme tokom ovih godina ceni samo pohvalama. Tokom svih ovih godina nije stvoren mehanizam koji bi rešio status koordinatorke Kancelarije za mlade, a već dve godine Marija Brajović je angažovana kao volonterka, bez novčane nadoknade.

Ja se i dalje borim, jer kao sertifikovana omladinska radnica i koordinatorka programa za mlade neću dozvoliti da sve što smo izgradili nestane. Mladi su ti koji čine motor ovog društva i neophodno je popločati im put do cilja, a to je bolji i kvalitetniji život. Najvažnije je ne odustati!”, naglašava Marija.

Varvarin2016

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content