SRAMOTA! : Ministarstvo prosvete ukinulo filološko odeljenje u Gimnaziji!

U kruševačkoj Gimnaziji danas se okupilo pedesetak učenika osmog razreda, koji žele da upišu filološko odeljenje, i njihovih roditelja kako bi izrazili protest zbog odluke Ministarstva prosvete da ukine ovo odeljenje.

Moja ćerka se dve godine spremala da upiše ovo odeljenje i sada je u šoku. Šta sada da radi? Tužno je što se ukida odeljenje koje ima vrhunske rezultate  i sa kojim radi vrhunski nastavni kadar”, kazao nam je Dejan Miletić, jedan od roditelja.

Biljana Dačić, direktorka Gimnazije, kaže da su u školi bili zatečeni kada su 6. maja saznali da je filološko odeljenje ukinuto.

Obrazloženje koje smo dobili je da se odeljenje gasi zbog smanjenog interesovanja i manje upisanih učenika. Zakonski minimum je 15 učenika u odeljenju. Mi smo 17 godina imali maksimalan broj od 24 učenika a prošle godine 17 učenika što je, takođe, iznad minimuma. Ove godine je za upis zainteresovano dvadesetak đaka, možda i više. Ta deca su se pripremala čitave godine za upis. Danas je poslednji dan za podnošenje prijava a mi ne bi smeli da primamo dokumentaciju”, ističe Biljana Dačić.

Filološko odeljenje u Gimnaziji je jedino ovakvo odeljenje u Rasinskom okrugu. To znači da bi deca iz našeg okruga, koja žele da upišu filološko odeljenje, morala da idu u Jagodinu, Niš ili Kraljevo.

Svoje mlađe drugare podržavaju i maturanti Gimnazije, učenici filološkog odeljenja.

U osmom razredu moj stav je bio “Filološko ili ništa!”. I sada bih razmišljam na isti način. Zadovoljstvo mi je što završavam ovaj smer koji ima odličnu prođu na mnogim fakuletima i nudi kvalitetan rad“, napominje Anđela Despotović, učenica četvrtog razreda.

Roditelji dece koja žele da upišu filološki smer dopisom su se obratili ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

Obraćamo Vam se u ime naše dece, koja se od februara meseca pripremaju za polaganje prijemnog ispita za odeljenje za talente, smer za žive jezike u kruševačkoj Gimnaziji. Nas roditelje je potpuno zatekla vest, dva dana pred prijavu, da ovo odeljenje nije odobreno Gimnaziji. Preko lokalne samouprave i Školske uprave Kruševac, Gimnaziji je planom upisa odobreno ovo odeljenje i taj zahtev je upućen Ministarstvu. Održan je sastanak sa roditeljima i zainteresovanom decom, posle koga je Gimnazija svakog ponedeljka organizovala besplatnu pripremnu nastavu za sve zainteresovane učenike.
Svima je poznato da je ovo odeljenje najbolje po uspehu i rezultatima na republičkim takmičenjima. U proteklih gotovo 20 godina odeljenje je upisivalo maksimalan broj učenika (24), osim u tekućoj školskoj godini, (17) zbog lošijih rezultata na prijmenom ispitu. Smatramo da je došlo do neke greške u komunikaciji u samom Ministarstvu, odnosno do pogrešne procene o broju zainteresovane dece. Zato Vas molimo da preispitate odluku o ukidanju filološkog odeljenja i omogućite našoj deci polaganje prijemnog ispita za koji se pripremaju već mesecima”, navodi se u dopisu roditelja ministru Šarčeviću.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content