HAZENA U KRUŠEVCU: Pionirke ženskog sporta u gradu!

Hazena je bila jedan od retkih sportova kojim su Kruševljanke mogle da se bave između dva svetska rata.

Po završetku Prvog svetskog rata Kruševac je počeo naglo da se razvija u svim oblastima života pa i u sportu. Najpopularniji je bio fudbal pa je u jednom trenutku u gradu i bližoj okolini delovalo šest registrovanih fudbalskih klubova kojima su na raspolaganju bila tri igrališta.

Pored fudbala od sportova su bili zastupljeni i streljaštvo, jahanje, zimi skijanje a aktivni su bili i aero klub i šahisti. Takođe treba spomenuti i aktivnosti Sokola.

Treba napomenuti da je početkom 30-tih godina prošlog veka Rasinski srez imao nešto više od 81.000 stanovnika a sama varoš Kruševac oko 15.000.

Sportska ponuda za malobrojne devojke koje su želele da se bave sportom u to vreme je bila slabija, tačnije nije je bilo. Zato je 1930. godine, na inicijativu SK Car Lazar u Kruševcu odigrana propagandna utakmica u hazeni.

Hazena SK Trgovački

Šta je hazena? Najprostije rečeno, u pitanju je preteča današnjeg rukometa koja je nastala početkom XX veka u Češkoj. U Srbiju je hazena stigla par godina nakon Prvog svetskog rata i za kratko vreme dostigla veliku popularnost među ženskom omladinom.

Prema podacima iz stručnog rada “Hazena in Serbia”, autora Branka Gardaševića, Slađane Mijatović, Gordana Vekarića i Tamare Ristović, u prvoj decenij razvoja hazene u Srbiji, od 1921. do 1930. godine osnovano je 60 klubova u 30 gradova. U ovom radu se navodi da je 1924. godine u Kruševcu osnovana hazena sekcija pri SK Car Lazar ali nema više podataka.

Nakon početnog poleta u razvoju hazene dolazi do krize početkom 30-tih godina pa je propagandna utakmica u Kruševcu bila odličan način Istočnom hazena podsavezu za promociju ovog zanimljivog sporta. Na igralištu SK Car Lazar, kako navode novinski izveštači, u nedelju, 17. avgusta 1930. godine, okupilo se oko 2.000 gledalaca da posmatra utakmicu između hazenkinja Sokola i Jugoslavije. Krajnji rezultat je bio 8:5 u korist Jugoslavije.

Izveštač “Politike” u kraćem tekstu pod naslovom “Hazena se dopala Kruševcu” pohvalno piše o igri i navodi da je “publika, koja je bila mnogobrojna, srdačno pozdravila oba tima sa željom da ih opet vidi u Kruševcu“.

Uprkos obećavajućem nastupu i lepom prijemu hazena tada nije zaživela u Kruševcu. Tek nakon šest godina, 1936. godine, formirana je sekcija hazene pri Sportskom klubu Trgovački. Štampa beleži da je 14. oktobra 1937. godine u Kruševcu gostovala hazena SK Zvečan iz Kosovske Mitrovice.

Igra je bila vrlo lepa i interesantna. Oba tima su se zalagala za pobedu ali je i pored vrlo oštre igre utakmica igrana vrlo fer. Domaće su bile bolje i zasluženo odnele pobedu od 8:4 (6:2). Golove za domaće dale su M. Đorđevićeva 5, Z. Milenovićeva 2 i M. Milanovićeva 1…“, navodi se u izveštaju u listu “Pravda”.

Najava utakmice Trgovački – BSK iz 1938. godine donosi više informacija o hazena timu SK Trgovački. Ističe se da je prvu utakmicu ekipa Trgovačkog odigrala 1936. godine protiv beogradske Jugoslavije i izgubila sa 10:4, da ima oko 50 članica koje treniraju dva puta nedeljno a da treninge vodi gospođa Irena Đolai. Za kruševački hazena tim nastupale su Milena Đorđević, Zagorka Krstić, Irena Đolai, Zlata Vučić, Zorica Milanović, Dobrila Janković i Srbislava Vučić. Rezerve su bile Slobodanka Todosijević i Milanka Vulić.

Hazenkinje SK Trgovački 1939. godine

Pomenuta utakmica između Trgovačkog i BSK-a, za pehar čuvenog golmana Milovana Jakšića, dugo se prepričavala jer je na njoj došlo do tuče igračica. Inicijatorke su bile Đolai (Trgovački) i Jovičićeva (BSK) koje su se međusobno šamarale u prvom poluvremenu. Na početku drugog dela igre one su se izljubile na sredini terena da bi nekoliko minuta kasnije došlo do opšte tuče!

Početkom avgusta 1938. godine Trgovački je prikazao lepu igru protiv novosnovanog beogradskog kluba Moravija. Za Trgovački su nastupile Zlata Vučić, Krstić, Zorica Milanović, Vulić, Dobrila Janković, Luketić i M. Milanović.

Trgovački je igrao požrtvovano. NJegove igračice su pokazale puno smisla za hazenu, samo im nedostaje uvežbanost. Vremenom i češćim utakmicama ova družina može biti jedna od najboljih na teritoriji Beogradskog podsaveza“, piše “Pravda” u tekstu od 2. avgusta 1938. godine.

Hazena je, očigledno, stekla takvu popularnost među mladim Kruševljankama da je osnovana još jedna sekcija, pri Sportskom klubu Car Lazar. Novoosnovana ekipa je prvu utakmicu odigrala 4. septembra 1938. godine protiv ekipa BASK-a i izgubila sa 7:1.

U narednoj sezoni, hazene Trgovačkog i Car Lazara su igrale u prvenstvu Beogradskog hazena podsaveza. Lokalni derbi, odigran 17. septembra 1939. godine, pripao je ekipi Trgovačkog rezultatom 6:2.

Kruševački klubovi su, sa ekipom Zvečana, formirali Kruševačku župu kao deo Beogradskog hazena podsaveza. Trgovački, kao prvak župe, je tokom jeseni 1939. godine nastupao u finalnom delu prvenstva zajedno sa ekipama Jugoslavije, BSK-a, BASK-a, Brđanina  i Moravije (sve iz Beograda), Bate iz Borova, Štefanika iz Stare Pazove.

Svoj okršaj sa beogradskim klubovima Trgovački je nastavio i 1940. godine. “Pravda” od 29. jula 1940. godine navodi u kratkom izveštaju  da su Trgovački i BSK prikazali “tehnički doteranu i lepu igru pred rekordnim brojem publike”. Zanimljivo da je utakmica devojaka bila glavna utakmica dok su se u predigri sastali fudbaleri Trgovačkog i Trgovačkog iz Paraćina!

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content