ANALIZA: Kako je nestalo 1.490 radnih mesta?

Analiza KruševacPressa pokazuje da je u proteklih sedam godina u našem gradu “nestalo” 1.490 radnih mesta iako statistika kaže da je broj nezaposlenih smanjen za skoro 4.500 ljudi.

U trenutku promene lokalne vlasti u Kruševcu, 2012. godine,  IMK “14. oktobar” je imala oko 1.550 radnika. Taj broj je postepeno, kroz nekoliko socijalnih programa, smanjivan. Preduzeće je početkom januara 2017. godine proglasilo bankrot a u trenutku preuzimanja od strane “Čehoslovak Grupe”, 14. oktobra 2017. godine imalo je oko 150 radnika.

Krajem prošle godine novi vlasnici su objavili da su duplirali broj zaposlenih tako da se može reći da u IMK “14. oktobar” sada radi oko 300 radnika.

Rezultat: – 1.250

Tri kruševačka preduzeća su, uprkos obećanjima političara, ugašena. Konfekcija “Zvezda”, Fabrika ulja i DIP “Savremeni dom” nisu uspeli da prežive restrukturiranje a ukupno oko 370 radnika se opredelilo da uzme novac koji im je ponuđen kroz socijalni program.

Rezultat: – 370

Oko 335 radnika Hemijske industrije “Župa” je krajem 2012. i početkom 2013. godine nekoliko puta štrajkovalo zbog neisplaćenih zarada a kuliminacija je bio štrajk glađu oko 30 radnika jula 2013. godine.

Nakon puno preokreta, najava da će firmu kupiti partneri iz Velike Britanije i UAE,  “Župu” je, krajem 2016. godine, preuzela firma EUCON koja je najavila da će angažovati oko 100 radnika.

Rezultat: – 235

Prilikom otvaranja nove fabrike “Somat” u Kruševcu, aprila 2018. godine,  rečeno je da će u ovoj fabrici biti zaposleno 50 radnika a da kompanija “Henkel” u Srbiji, u pogonima u Kruševcu i Inđiji i centrali u Beogradu ima 400 zaposlenih.

Aleksandar Vučić na otvaranju nove fabrike 2014. godine FOTO: S. Milenković – CINK

Četiri godine ranije, prilikom otvaranja nove “Bref” fabrike,  tadašnji premijer Aleksandar Vučić kazao je da je u ovoj fabrici uposleno 220 radnika.

Na zvaničnom sajtu kompanije stoji da “Henkel” u Srbiji ima 420 zaposlenih.

Na osnovu ovih podataka teško je doći do preciznog broja zaposlenih u “Henkelovom” pogonu u Kruševcu ali je činjenica da je otvoreno najmanje 100 novih radnih mesta u odnosu na prethodni period.

Rezultat: + 100

Kompanija Cooper Tires u Kruševcu posluje od marta 2012. godine kada je od “Trajal Korporacije” kupila fabriku autoguma u Dedini. U tom trenutku fabrika je imala oko 450 radnika.

U međuvremenu je kompanija širila svoju delatnost i zapošljavala nove radnike tako da sada ima oko 750 zaposlenih. Nedavno je najavljena i izgradnja novog pogona koji bi trebalo da bude završen za dve godine.

Rezultat: + 300

Sredinom juna 2018. godine u Kruševcu je zvanično i svečano otvorena nova fabrika nemačke kompanije Kromberg&Šubert. Tada je najavljeno da će do 2022. godine biti zaposleno 2.200 radnika.

U trenutku otvaranja u fabrici je radilo 565 radnika.

Rezultat: + 565

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića 24. februara potpisan je ugovor o prodaji Fabrike maziva američkoj kompaniji “Valvoline” koja bi trebalo da zadrži nešto više od 100 od sadašnjih 218 radnika.

Rezultat: – 100

U proteklih nekoliko godina i “Trajal Korporacija” je prolazila kroz različite faze. Krajem 2013. godine raskinut je ugovor sa bugarskom kompanijom “Brikel” a tri godine kasnije je usvojen UPPR.

Neposredno pre raskida privatizacije, novembra 2013. godine, “Trajal” je upošljavao oko 1.700 radnika.

Godinu dana kasnije oko 300 radnika je napustilo preduzeće uz socijalni program.

Nakon toga bilo je još nekoliko socijalnih programa ali uz slabije interesovanje zaposlenih.

Februara 2018. godine, prilikom posete ministra odbrane Aleksandra Vulina, naglašeno je da u četiri fabrike “Trajal Korporacija” ima 1.200 radnika.

Prema podacima sa sajta Ministarstva privrede ovo preduzeće ima 967 zaposlenih.

Bez obzira koji je od ovih podataka u potpunosti tačan jasno je da je broj zaposlenih u “Trajal Korporaciji” za nešto više od pet godina smanjen za 500 do 730 radnika.

Rezultat: – 500

Brojke u ovoj mini-analizi treba uzeti sa rezervom iz nekoliko razloga. Većina kompanija je zatvorena prema medijima i ne žele da dostavljaju precizne podatke o broju zaposlenih. Razlog za to je, verovatno, činjenica da među zaposlenima ima stalno zaposlenih, radnika angažovanih preko agencija na određeno vreme i onih koji rade preko omladinskih zadruga.  Zato smo u analizi koristili i izjave političara koje treba uzeti sa dozom rezerve.

Bez obzira na sve jasno manjkavosti  je da je u proteklih skoro sedam godina broj onih koji su napustili fabrike premašio broj onih koji su se zaposlili i to za oko 1.490 ljudi.

Naravno, treba istaći, da je najveći broj radnika iz preduzeća otišao dobrovoljno, uz otpremnine, i kroz razne socijalne programe.

Analizom nisu obuhvaćena privatna preduzeća iz Kruševca, pre svih iz građevinskog sektora, od kojih su neka poslednjih godina angažovala znatan broj radnika.

Inače, prema najnovijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, iz januara 2019. godine, u Kruševcu su registrovane 12.023 nezaposlene osobe. To je znatno manje nego, recimo, marta 2012. godine kada je bilo 16.510 nezaposlenih.

 

 

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content