Apotekarska ustanova dobija privatnog partnera

Odbornici Skupštine Grada Kruševca su jednoglasno usvojili predlog projekta o javno-privatnom partnerstvu za Apotekarsku ustanovu Kruševac.

Ivan Anđelić, načelnik Gradske uprave, je naglasio da je Apotekarska ustanova u velikim problemima zbog dugova i da je Grad Kruševac zbog toga morao da preduzme određene korake.

Birali smo između dva rešenja. Prvo je bilo ad-hok a podrazumevalo je da davanjem novca iz budžeta obezbedimo solventnost Apotekarske ustanove. Opredili smo se za institucionalni, dugoročni pristup. Inicijativa za javno-privatno partnerstvo je pokrenuta u martu ove godine a u septembru je dobijena saglasnost Vlade Srbije. Nakon usvajanja ove odluke očekuje nas postupak oglašavanja i izbor partnera i verujem da ćemo taj posao završiti početkom 2019. godine”, istakao je Anđelić.

Anđelić je dodao da nisu predviđena bilo kakva novčana davanja budućem partneru Apotekarske ustanove koji će dobiti mrežu apotekarskih jedinica, Galensku laoboratoriju, jednu od šest u Srbiji, i stručne kadrove.

Od privatnog partnera očekujemo da razduži postojeće stanje Apotekarske ustanove, da dokapitalizuje i brendira ustanovu i pređe u režim koji važi za privredna društva. Partner će imati obavezu da preuzme sve zaposlene. Direktora će birati Skupština grada na predlog privatnog partnera a lokalna samouprava će imati svoje predstavnike u upravnom odboru. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu biće sklopljen na period od 15 godina”, dodao je Anđelić.

Apotekarska ustanova trenutno ima 103 zaposlena dok je u poslednjih godinu dana dobrovoljno otišlo 83 radnika. Od ukupno 42 apotekarske jedinice koje je imala Apotekarska ustanova trenutno radi 29.

Problemi u poslovanju Apotekarske ustanove počeli su 2014. godine zbog donošenja odluke o centralizovanoj nabavci lekova. Zbog toga je izgubljen značajan deo prihoda. Od budućeg partnera zahtevamo da zadrži mrežu apoteka, pre svega na selu”, naglasio je Vladimir Tasić, šef odborničke grupe SPS – JS.

Za odluku o javno-privatnom partnerstvu Apotekarske ustanove glasalo je svih 57 prisutnih odbornika među kojima su bili i odbornici opozicione Demokratske stranke.

Dug Apotekarske ustanove Kruševac krajem prošle godine iznosio je 330 miliona, od čega je najveći deo nastao tokom 2015. i 2016. godine kada je ustanovom rukovodio Miloš Obradović.

On je uhapšen krajem aprila 2017. godine zbog sumnje da je oštetio Apotekarsku ustanovu za 11 miliona dinara ali je ubrzo pušten na slobodu.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content