“Bikini revolucija” u Alžiru

Kruševljanin Lari Radić već nekoliko godina putuje u Alžir, glavni grad istoimene države.

Od 5. jula odmah po završetku Ramazana, u Alžiru su počele da se dešavaju velike promene.

Na vestima se svakodnevno govori o revoluciji žena. Sve je poteklo od mlade, 27-godišnje Alžirke koja je pokrenula “revolt bikinija”. Vrativši se sa plaže, ljuta na sebe i sistem, jer se nije usudila da se sama osunča u bikiniju, putem Fejsbuka pozvala je žene širom zemlje da se organizuju. Prvo kupanje se desilo u Annabi i od tada se, gotovo svakodnevno, nekoliko stotina žena mobilizuje i već mesec dana ide na plažu sa jednim jedinim oružjem – bikinijem.– iznosi svoje prve utiske iz ove severnoafričke zemlje Lari.

“Revoltom bikina”, o kojem izveštavaju svi svetski mediji, od države se traži tolerancija, a cilj je da se promene mentalitet  i odnos prema ženama. Do sada su se kupale u burkiniju koji je u potpunosti prekrivao telo, ruke, noge i kosu žena i bilo je nezamislivo nositi bikini, jer je uvek postojala mogućnost da budu vređane, psovane, šikanirane, čak i fizički napadnute zbog toga.

Lari Radić u Alžiru
Lari Radić u Alžiru

Ovde ima dosta ulica sličnih onima u Parizu ali su neke zgrade ruinirane. LJudi su normalno obučeni, ne oseti se da su zatvoreni ili da žene treba da skrivaju lica. Iako sve izgleda sigurno i mirno, treba biti oprezan. Alžir baš i nije turistička zemlja. Čuo sam da su još juče ubili osmoricu naoružanih islamista i to samo nekoliko kilometara od Alžira. – priča ovaj svetski putnik iz Kruševca i nastavlja.

U centru grada, pored Velike pošte, prošetao sam ulicom Bidouche Mourad u kojoj je locirano dosta prodavnica i restorana. Bila je prepuna ljudi  tako da nisam osetio opasnost jer znam da su poslednjih godina teroristički napadi smanjeni ali su, i pored toga, neke grupe ostale aktivne. Hteo sam da vidim i stari deo grada, Casbah, ali su mi rekli da je rizično ići tamo. – dodaje Lari koji krstari svetom zahvljujući poslovnom angažmanu za jednu francusku avio kompaniju.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content