Bivši radnici prodaju falsifikovane proizvode “14. oktobra”

0

Kruševački „14. oktobar“ godinama je na udaru privatnika koji rudnicima nude reparirane proizvode ove industrije uz falsifikovanu dokumentaciju.

Najnoviji slučaj zabeležen je u rudniku „Pljevlja“ koji je kupio dve spojnice sumljivog porekla.

Naše spojnice su u rangu nemačkih firmi „Flander“ i „Voit“. Nedavno me je pozvao direktor rudnika „Pljevlja“ kojem su hitno trebale dve spojnice. Nakon par dana mi se javio i rekao da su problem rešili preko privatne firme iz Kruševca koja im je dostavila i atest. Objasnio sam mu da se radi o falsifikatu jer nijedan od privatnika nema stolove gde se ispituju proizvodi. Koliko mi je poznato te spojnice su stavili negde sa strane jer su nepouzdane“, objašnjava Miloš Isailović, generalni direktor „14. oktobra“.

Isailović kaže da u fabrici imaju pouzdana saznanja da su ateste, sa pečatom „14. oktobra“, iz fabrike izneli bivši radnici.

Privatnici kupe rashodovane delove, malo ih zategnu, prefarbaju i nude kao da su proizvedeni u „14. oktobru“. To traje više do deset godina. Imao sam situaciju da mi u „Zvornikuputu“ kažu „Bili su vaši maločas ovde“ ali odbiju da mi pokažu njihove vizit-karte. Montažeri i tehnolozi koji su nekada radili kod nas idu okolo, predstavljaju se kao radnici “14. oktobra“ i nude polovne proizvode sa falsifikovanom dokumentacijom”, dodaje Isailović.

Miloš Isailović, generalni direktor IMK "14. oktobar" FOTO: S.Milenković
Miloš Isailović, generalni direktor IMK “14. oktobar” FOTO: S.Milenković

Procenjuje se da je na prostorima bivše Jugoslavije trenutno u eksploataciji više od 1.000 mašina proizvedenih u kruševačkoj metalskoj industriji.

Često nam se dešava da dođu kupci falsifikovanih proizvoda i reklamiraju pucanje ili neki drugi kvar. Naši proizvodi imaju skrivene brojeve i kada utvrdimo da su kupljeni od ilegalnih prodavaca onda nam se izvinjavaju”,  ističu u „14. oktobru“.

Prodaja polovnih delova donosi veliku finansijsku korist a spojnice su najinteresantnije jer su manje komplikovane od mašina. Jedna spojnica košta od 2.000 pa do čak 7.000 evra. Falsifikatori ih nude po ceni koja je 10 odsto niža od fabričke.

Spojnice služe da zaštite rad sistema i mogu da ugroze ljudske živote ukoliko nisu kvalitetne. Program smo razvijali sa Institutom „Mihajlo Pupin“. Ako se nešto desi biće u problemu“, napominje direktor proizvodnje Bogoslav Dašić.

Na tržištu se mogu naći i proizvodi koji su liveni u livnici „14. oktobra“ u Ražnju. Liju ih u privatnim livnicama a stručnjaci tvrde da , recimo, zub za utovarnu kašiku, prirubnicu ili vratilo ne može da izdrži ni 20 odsto radnih sati originalnog dela.

U „14. oktobru“ kažu da lažne prodavce njihovih proizvoda nisu prijavili policiji.

Pre nekoliko godina imali smo krađu induktora iz kovačnice koji vrede 110.000 evra. Neko je danima skidao šrafove sa induktora a bila je potrebna jaka logistika da se to iznese. Šteta je bila više od milion evra. Prijavljeno je policiji ali krivac nije pronađen. Dokumentaciju nam kradu godinama. Kada sam tražio popis dokumentacije odgovorili su mi „Na CD-u možeš da izneseš šta hoćeš“, tvrdi Isailović.
.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content