Bivšim radnicima „Energetike“ isplata otpremnina kasni dva meseca

0

Četrdeset bivših radnika Javnog preduzeća „Energetika“, koji su proglašeni tehnološkim viškom, više od dva meseca ne mogu da dobiju svoje otpremnine.

Spiskovi tehnoloških viškova pravljeni su godinama unazad, a sada su odlučili da to realizuju. Nas 40 je proglašeno tehnološkim viškom, otpušteni su svi čuvari i čistačice, a onda za te poslove angažovani radnici preko agencije. Najgore je što ne poštuju rokove oko isplate otpremnine koja nam po zakonu sleduje. Trebalo je da isplate do početka oktobra, a sada je druga polovina novembra. Mnogi ljudi nemaju od čega da žive i čekaju taj novac. – jadaju se otpušteni radnici „Energetike“.

„Energetika“ je nekada imala 89 radnika, a od pre par meseci taj broj je smanjen na 49. Ukoliko u ovoj grejnoj sezoni preduzeće bude poslovalo bez problema razmotriće se mogućnost dodatnog smanjenja broja zaposlenih.

Boris Vukmirović, direktor „Energetike“, kaže da je do kašnjenja u isplati otpremnina došlo zbog spore procedure.

Aplicirali smo kod resornog ministarstva, a rok za isplatu je 30 dana. Međutim, kako smo jedno od retkih preduzeća iz javnog sektora koje se prijavilo za ovaj program, procedura je nešto sporija, jer nisu unapred predviđeni svi koraci. U ponedeljak je održan sastanak u Ministarstvu finansija, sada čekamo da Vlada Srbije potvrdi odluku, tako da bi isplata trebalo da bude završena do početka decembra. – objašnjava Vukmirović.

Bivšim radnicima „Energetike“ na ime otpremnina biće isplaćeno više od 27 miliona dinara. Većina se opredelila za opciju prema kojoj dobijaju trećinu prosečne bruto plate u Srbiji uvećanu za 30 odsto puta broj godina radnog staža. Maksimalni iznos otpremnine koju mogu da prime limitiran je na 8.000 evra.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content