Čapko decenijama druguje sa glumcima: Sergeju nabacivao devojku u Dubrovniku, Vojina hrabrio na prijemnom

Sergej Trifunović i Vojin Ćetković su, posle 20 godina, zaigrali zajedno u pozorišnoj predstavi a ova vest je posebno obradovala njihovog prijatelja iz Stalaća Dragana Čapkunovića – Čapka koji je sa obojicom delio scenu još kada su bili golobradi, anonimni klinci.

Dragan Čapkunović sa Vojinom Ćetkovićem i Sergejom Trifunovićem FOTO: Privatna arhiva
Dragan Čapkunović sa Vojinom Ćetkovićem i Sergejom Trifunovićem FOTO: Privatna arhiva

Prve glumačke korake Čapko, radnik Železnica Srbije i fanatični glumac-amater, je načinio u Ćićevcu daleke 1980.godine. Na kastingu za predstavu “Đačko doba” kruševačkog Doma omladine  izabran je za ulogu profesora sa govornom manom.

Reditelj predstave bio je Bata Miladinović,najbolji glumački pedagog Jugoslavije. “Đačko doba” je bila kultna predstava, imali smo 76 izvođenja širom zemlje a snimljena je i za JRT. U ovoj predstavi sam se prvi put sreo sa Sergejom. – priseća se Čapkunović.

Čapko kaže da je Sergej bio „radoznao, inteligentan, talentovan i hiperaktivan, baš kao i danas“.

Nikada nisi mogao da budeš miran kada je Sergej pored tebe, naročito na gostovanjima. Pubertet ga je tresao ali kada je suprotni pol u pitanju bio je jako stidljiv. I danas mi je zahvalan što sam ga ohrabrio da se upozna sa vršnjakinjom Majdom kada smo bili na nagradnom zimovanju u Dubrovniku. Tada je umalo napravio incident preglasno izražavajući mišljenje u gradskom prevozu da je „Beograd sto puta lepši od Dubrovnika“. Znao sam da mu lupim ćušku kada pretera sa nestašlucima. – otkriva Čapko.

Sa Vojinom Ćetkovićem i Markom Živićem Čapko je prvi put zaigrao u predstavi „Kapetan Džon Piplfoks“, takođe u Dramskom studiju Doma omladine.

Za razliku od Sergeja na Vojina i Marka nismo morali da pazimo da ne naprave neku štetu. Sa sadašnjom suprugom Sanjom sam išao da gledam Vojinov i Sergejev prijemni na FDU. Vojin se i danas šali što sam na njegovo pitanje „Kakvi smo bili?“ odgovorio „Što se mene tiče vi ste prošli“. Bio sam presrećan zbog njih dvojice. – iznosi zanimljive detalje Čapkunović.

Vojin i Sergej su bili kolege na FDU, u klasi profesora Vladimira Jeftovića, a kao diplomci su zaigrali u duodrami  Vaclava Havela „Audijencija“. Ova predstava je igrana od 1996. do 1998. godine.

Zahvaljujući prijateljima uspeo sam da im omogućim gostovanje u Kanadi. Pitali su me šta da mi kupe a ja sam im rekao da mi samo pošalju razglednicu na adresu „Čapko, Stalać, Srbija, Jugoslavija“. Bili su skeptični da ću je tako adresiranu stvarno dobiti i iznenađeni kada sam im potvrdio da je stigla. – dodaje Čapko.

Dragan Čapkunović u društvu Tome Trifunovića i Vojina Ćetkovića na snimanju filma "Mojsinjska Sveta Gora" FOTO: S. Simić
Dragan Čapkunović u društvu Tome Trifunovića i Vojina Ćetkovića na snimanju filma “Mojsinjska Sveta Gora” FOTO: S. Simić

Čapko je poslednjih dvadesetak godina veoma aktivan kao kulturni poslenik pokušavajući da promoviše svoj rodni Stalać i opštinu Ćićevac. U tome su pomažu i dugogodišnji prijatelji, danas afirmisani glumci.

Sa današnje distance vidim Sergeja, Vojina i Marka kao dečake koji su, uz sve domete koje su dostigli u karijeri, postali i ostali dobri prijatelji, bez gordosti i predrasuda. Smatram se privilegovanim što su mi prijatelji i što sam, dok su još bili klinci, delio sa njima tremu pred izalazak na scenu i aplauze zahvalne publike. Pratim i radujem se svakoj njihovoj ulozi, premijeri, nagradi a oni se uvek, kada su u mogućnosti, odazovu na programe koje organizujem. Sergej je pravo sa Sarajevskog filmskog festivala došao na otvaranje prvog umetničkog sabora „Pod krilima arhangela“ u Stalaću. Vojin je igrao u filmu o saboru u Stalaću a, zajedno sa Markom Živićem, i u dokumentarno-igranom filmu „Vrata Srbije – Mojsinjska Sveta Gora“. Vojin je bez reči obukao kostim koji nije bio adaptiran za njega a Marko je hrabro uzjahao nemirnog konja koji ga je zbacio usred korita Južne Morave. – sa puno ljubavi govori o svojim prijateljima koji je nekada bio mentor Dragan Čapkunović – Čapko.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content