ЧАРАПАНСКИ ВЕК МУЗИКЕ:  Крушевачки оркестри пре и након Другог светског рата

Оркестарска музика је имала значајну улогу у развоју музичког живота града пре и након Другог светског рата.

Пионирску улогу у оркестарској музици имало је Крушевачко музичко друштво основано 1921. године које је у свом саставу имало врсне музичаре разних занимања – чиновнике, занатлије, студенте, гимназијалце. Оснивачи Крушевачког музичког друштва били су фотограф Милан Вукашиновић и професор Мирко Дамњановић а чланови познати крушевачки музичари Љуба Петровић, Љуба Вујичић, Миодраг Васиљевић Крда и други.

Крушевачко музичко друштво је основано 1921. године

Миодраг Васиљевић Крда (1903-1963) је био професор, музички педагог, етно-музиколог, фолклориста…Рођен је у околини Крагујевца, у селу Закута. Гимназију је завршио у Крушевцу, у којем започиње и своје музичко деловање у Музичком друштву. После започетих музичких студија у Прагу, школовање наставља и завршава у Београду. Запошљава се најпре као наставник музике у Скопљу, а затим у Београду, где предаје теоријске предмете у Средњој музичкој школи при Музичкој академији. На позив Косте Манојловића, изабран је на место доцента, а затим и ванредног и редовног професора на Музичкој академији.

Кратко је живео у Крушевцу али се залагао за оснивање музичке школе и градског оркестра. Прикупљао је мелодије изворне музике, песме, обичаје, народна кола и изучавао музичку историју Срба. Прикупио је око 800 песама сеоско-планинског и варошког, крушевачког порекла.

Градски дувачки оркестар на једном од наступа средином 70-тих година

У граду је било и других оркестара као што је био Colegium Musicum а у оквиру Соколског друштва основан је 1923. године Мали оркестар. Године 1930. оформљен је још један оркестар „Сокола“ а новембра 1931. године и Соколски хор. Соколско друштво је организовало бројне манифестације као што су прославе у част ослобођења града, соколски слетови и годишњице Косовске битке.

Преко пута некадашње фабрике „Мерима”, поред пруге, радио је Дувачки оркестар Ложионице. Овај оркестар није био бројан а наступао је на разним приредбама у Крушевцу и околини.

У граду је између два светсак рата деловало и више гудачких оркестара који су често били и породични оркестри. Познати су били оркестри породица Вујичић, Петровић, Јоцић, Томић и други. Један од познатијих оркестара предводио је Митар Вујичић, одличан виолиниста, код кога је учио Раде Јашаревић, касније чувени виолиниста и шеф оркестра РТВ Београд.

 

Наступ Дувачког оркестра на стадиону Напретка

Тек што су утихнули топови у околини Крушевца, у касну јесен 1944. године, формиран је Градски дувачки и гудачки оркестар. У састав оркестра ушли су некадашњи војни музичари као и музички педагози који су држали приватне часове.  Оркестру су се придружили и бивши чланови Дувачког оркестра Ложионице као и ђаци Ниже музичке школе. Ову поприлично шаренолику групу музичара, која се састајала у КУД „Абрашевић“, организовао је и предводио Никола Чоловић, музички педагог и оснивач Ниже музичке школе и Дувачког оркестра Индустријске школе. Овај оркестар је наступао на разним свечаностима а на репертоару је, углавном, имао маршеве и пригодне револуционарне песме. Временом се репертоар мењао а оркестар почиње да учествује на разним такмичењима и осваја награде. Тако је 1960. године Градски дувачки оркестар освојио награду на Фестивалу аматерских оркестара на Палићу. Оркестар је био без својих просторија и концертне дворане а Уметнички савет, униформе и инструменте добио је тек 1966. године.

Године 1967. Градски дувачки оркестар почиње да делује самостално а у свом најуспешнијем периоду имао је тридесетак чланова. Расформиран је 1992. године због недостатка кадрова и финансијских проблема.

Извори: “Недалеко од реке Расине – Музички живот Крушевца и околине“ Саве Поповића, дневне новине „Политика“ и „Време“, „Енциклопедија Крушевца и околине“ Слободана Симоновића

ФОТО: Недалеко од реке Расине – Музички живот Крушевца и околине“

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content