ЧАРАПАНСКИ ВЕК МУЗИКЕ: Рок музика долази у град!

У Крушевцу су прве рок групе настале почетком 60-тих година по узору на познате светске и домаће рок групе.

Група “Пи” 1973. године

Први крушевачки рокери (битници) нису били музички образовани али су имали јаку вољу и пуно енергије. Један од већих проблема са којим су се рокери суочили био је недостатак инструмената. За вежбање су били принуђени да позајмљују инструменете а они маштовитији и спретнији су акустичне гитаре, уз помоћ магнета, претварали у електричне. Било је случајева и да су локални столари правили електричне гитаре за рок музичаре. Уместо појачала често су се користили стари прерађени радио апарати марке „тесла“ или „чајавец“ док су певачи уместо микрофона употребљавали микрофоне за магнетофон. Посебна прича је било обезбеђивање опреме за бубњаре. Ретко који бубњар је имао комплет бубњева већ су се довијали како су знали и умели.

Велики дорпинос развоју рок музике у Крушевцу дао је и 1970. године обновљени Радио Крушевац. У програмској шеми било је неколико емисија коеј су се бавиле популарном музиком, уз директна укључења у програм и жеље слушалаца. Програм су водили Владимир Радојичић – Влада Шокац, Радомир Кркић Крле и Зоран Грујић Груја.

Седамдесетих година у Крушевцу се отвара све више места на којима рок музичари могу да наступају као што су хол Дома синдиката, сала Гимназије, хол биоскопа „Крушевац“ и , наравно, Дом ЈНА.

Прве групе биле су „Фантоми“, „Присли“, „Хепи Бојс“, „Неони“, „Дендиси“, „Група 13“, „Кентаури“…

Оркестар ТШЦ је најчешће свирао на игранкама у школи

Група „Присли“ је деловала од 1964. до 1966. године. То је била прва крушевачка група која је имала електричне гитаре. Како у то време у Југославији није било могуће купити електричну гитару момци су од немачке фирме „Хефнер“ набавили магнете, жице, чивије, потенциометре а отац Љубе Петровића је од тих делова склопио две гитаре од јасеновог дрвета. Чланови групе били су Братислав Ступљанин Браца, ритам и соло гитара, Мирољуб Петровић Љуба, ритам и соло гитара, и Слободан Боца Јовановић, бубњеви. Свирали су песме Битлса, Енималса, Шедоуза, Елвиса Прислија а наступали су на игранкама у Учитељској школи, ТШЦ-у и мензи Индустрије „14. октобар“.

„Пламтеће звезде“  су свирале током 1967. и 1968. године а најчешће су наступале у Педагошкој академији и Пионирском парку. У Дому културе у Бивољу је често наступала локална група ВИС „Неони“ док су Гимназијалци формирали „Групу 13“.

Занимљива је била група „Астероиди“ која је била састављена од момака из улице Поручника Божидара а први наступ је имала 1968. године у селу Кобиље!

Године 1970. формиран је оркестар ТШЦ. Чланови ове групе били су касније познати музичари Љубинко Костић Бика (гитара), Ненад Стефановић – Јапанац (бас гитара), Зоран Миловановић – Рус (бубњеви), Драган Савић Ђука (оргуље) и Сава Поповић (вокал). У школи су имали просторију за вежбање а наступали су на игранкама у ТШЦ-у.

Група “Фантоми” 1966. године

У првој половини 70-тих једна од популарнијих група у граду била је група “Пи” састављена од тада већ искусних локалних музичара. Занимљив састав био је „Трећа смена“, бенд који је током лета углавном наступао на омладинским радним акцијама. Групу су чинили гитариста Жика Трифуновић, басиста Милан Тамбурић, оргуљаш Бане Радић, бубњар Небојша Велисављевић и певач Драгољуб Дуковић. Ван сезоне радних акција свирали су у околним местима – Трстенику, Параћину, Ћуприји, Нишу а имали су и наступе на црногорском и хрватском приморју.

Међу успешније локалне групе из тог првог периода може се сврстати и група „Фокс“ која је наступала од 1974. до 1976. године. За три године рада имали су око 120 наступа а непосрендо пре распада променили су име у „Хеј“.

Извори и ФОТО:  “Недалеко од реке Расине – Музички живот Крушевца и околине“ Саве Поповића

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content