ЦРТА: Грађани проговарају о политичким притисцима

0

Прошло је годину дана од избора одржаних 2022. године, али пракса притисака политичких странака према грађанима не пролази, као ни неповерење грађана у институције државе и њихову спремност да их заштите од незаконитих захтева и поступака партијских актера.

Након што је објавила налазе истраживања и покренула кампању против политичких притисака, Црти се обраћају грађани који желе да поделе сопствена искуства суочавања с политички мотивисаним претњама и уценама. Неке од тих личних исповести управо су објављене на страници притисци.црта.рс где грађани сада могу наћи и упутство о законским могућностима за заштиту од притисака.

Као што је истраживање Црте показало, разни видови политичких злоупотреба интензивирају се пред изборе, али за знатан број грађана притисци су део свакодневице и ван предизборног периода. На тржишту рада, у радним колективима у јавном и приватном сектору, у установама социјалне заштите и другде грађани су изложени захтевима да путују на митинге, сакупљају сигурне гласове, шпијунирају неподобне колеге и познанике итд.

Нажалост, притисци су све више нормализовани у нашем друштву, па често нису ни препознати као противзаконито, недемократско деловање, него се перципирају као редован страначки рад и неизоставан део политичке борбе. Зато Црта још једном апелује на надлежне државне органе и на све политичке организације да онемогуће и обуставе нелегалне и нелегитимне начине обезбеђивања политичке подршке.

Притисци се најчешће спроводе по централизованом систему и то хијерархијски јер се позиције моћи користе за испуњавање партијских потреба и циљева. “Задаци” обично долазе директно из највишег руководства странке и преносе се даље до руководилаца у јавном сектору, власника приватних фирми и појединаца који заузимају више позиције или обављају неке од јавних или страначких функција. Инструкције се даље преносе на ниже инстанце: запослене у јавном сектору, обичне раднике, страначке активисте, незапослене, социјално угрожене и остале категорије.

У циљу сузбијања културе нормализовања политичке корупције, Црта организује серију јавних разговора широм Србије кроз које грађане упознаје с обрасцима и механизмима притисака којима се угрожава основно демократско начело слободе избора.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content